Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill vända frånvaro till närvaro

Problematisk frånvaro i Norrtälje kommuns skolor har de senaste veckorna avhandlats såväl på sociala medier som i Norrtelje Tidning. Som alla har förstått är elevernas frånvaro mycket hög. I vissa skolor anmärkningsvärt hög.

Det finns dock ett mörkertal och en osäkerhet angående bakgrunden till frånvaron, eftersom registrering och kategorisering varit bristfällig. Det vi kan notera är att frånvaron generellt ökat över tid.

Skolförvaltningen har nu tagit fram en handlingsplan för att komma tillrätta med problemen. Det är bra. Samtidigt har den politiska ledningen i den nyss fastställda verksamhetsplanen för Norrtäljes skolor satt upp tämligen höga mål. Det är också bra. Ett exempel är att andelen elever som går ut årskurs nio med godkänt i alla ämnen ska öka med drygt tio procentenheter redan till nästa år. Lyckas det tar våra skolor ett rejält kliv uppåt i den nationella rankningen.

Vi sverigedemokrater är i allra högsta grad engagerade i skolfrågorna och tror att det krävs mer än den framtagna handlingsplanen för att nå upp till verksamhetsplanens ambitioner. För att beskriva vad vi menar vill vi göra avstamp i en mening som är hämtad ur den numera i lag fastställda Barnrättskonventionen. Där står att skolan och andra samhällsaktörer ska ”vidta åtgärder för att uppmuntra regelbunden närvaro i skolan och minska antalet studieavbrott”.

I citatet används ordet närvaro, och det vi vill åstadkomma är en förändring i attityden till problemet med hög frånvaro. Vi anser att skolan och vi alla ska börja prata om närvaro, att uppmärksamma, premiera och uppmuntra regelbunden närvaro. Genom att fokusera arbetet på det positiva i elevernas närvaro så stärker man samtidigt det som är bra!

Hur skulle det gå till? Jo, för några år sedan gjordes på uppdrag av regeringen en omfattande utredning, SOU 2016:94, där man särskilt pekar på fördelarna med att sätta fokus på närvaro för att åtgärda frånvaro. Utredningen resulterade i ett betänkande med en rad förslag på närvarofrämjande åtgärder.

Flera kommuner runt om i landet, bland andra Göteborgs stad, har tagit till sig och framgångsrikt börjat att arbeta utefter de förslag som finns i utredningen. Därför vill vi sverigedemokrater nu att dessa goda idéer börjar användas även i kommunens skolor. Utredningen liksom flera rapporter från i sammanhanget framgångsrika kommuner kan man hämta från nätet.

Det är bara att sätta igång.

Tina Sandberg (SD), ledamot barn- och skolnämnden

Christer Sundquist (SD), ersättare barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel