Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill uppmärksamma modersmålets dag

I dag, fredagen 21 februari, är det modersmålets dag. Det vill vi sverigedemokrater särskilt uppmärksamma eftersom vårt modersmål, det svenska språket, är en väsentlig del av vår kulturella identitet.

Många tror kanske att det svenska språket är ett litet obetydligt språk med tanke på att Sverige är ett tämligen litet land i ett globalt perspektiv. Men faktum är att av världens cirka 6 000 olika språk så hamnar det svenska språket runt plats 100, med drygt nio miljoner utövare.

Svenskan har även status som officiellt språk inom EU. Det innebär till exempel att EU-tjänstemän har rätt att kommunicera på svenska och begära att få underlag och dokumentation av olika slag översatta till svenska.

Att kunna uttrycka sig och kommunicera på sitt egna språk är ett grundläggande krav för EUs demokratiska legitimitet. För även om vi svenskar i gemen är hyfsat duktiga på engelska och ett stort antal av oss är rena proffs, så när det kommer till förståelse, invecklade diskussioner, argumentation och hårklyverier av olika slag, ja då är ens modersmål förstås helt överlägset.

Ofta kan man höra att det svenska språket håller på att utarmas och att detta främst skulle bero på det stora inflödet av engelska låneord, invandrarspråk av olika slag, slapphet i språkbruket på sociala medier och så vidare. Men dessa faktorer är enligt språkvetenskapen bara naturliga inslag i den likaså naturliga språkutvecklingen.

Det man däremot pekar på är när undervisningen på universitet och högskolor inom vissa ämnesområden enbart bedrivs på engelska, vilket sker på många platser i Sverige i dag. Enligt språkvetare riskerar man i förlängningen att övergå till att prata engelska i hemmen och avståndet ökar mellan hög- och lågutbildade.

Då kommer vi till modersmålsundervisningen i skolan och att den är viktig ur flera synpunkter. Främst gäller det rent pedagogiskt, att det är lättare att lära sig en bra svenska om man parallellt får utveckla det språk som talas i hemmet, sitt modersmål.

Bland annat därför har vi också en lag som ger rätt till modersmålsundervisning, i första hand för dem som talar något av de fem minoritetsspråken, finska, samiska, meänkieli, jiddisch och romani chib. Ja, faktiskt är det så att även elever som har ett annat språk än minoritetsspråk kan ansöka om att få undervisning i sitt modersmål. Men då måste ett antal villkor vara uppfyllda och i slutändan är det skolans rektor som bestämmer. Och med tanke på att det i Sverige i dag talas uppemot 200 olika språk så vore ju krav på modersmålsundervisning för alla en orimlighet.

Oaktat detta är modersmålet en väsentlig del av vars och ens identitet och väl värt att fira. Så låt orden flöda lite extra i dag!

Christer Sundquist (SD), ersättare barn- och skolnämnden

Tina Sandberg (SD), ledamot barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel