Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ta Stockholmsregionen framåt och uppåt

I dag är det 100 dagar kvar till valet den 9 september. Vi går som de ledande företrädarna för Centerpartiet i Stockholmsregionen in i en valrörelse där öppenhet kommer att stå mot slutenhet, framtidstro mot tillbakablickande och tillväxt mot stagnation.

Vi kommer alltid att se möjligheter där andra väljer att se problem. Sverige och Stockholmsregionen är fantastiskt men vi blundar inte för de problem och utmaningar som finns utan vi är beredda att kavla upp ärmarna och ta ansvar för utmaningarna i vår region.

För utmaningar saknas det inte. Trots högkonjunktur, minskad arbetslöshet och rekordhögt bostadsbyggande så har Stockholm rasat i företagsrankningar, arbetande hederliga människor utvisas för bagateller, bostadsbristen och trångboddheten har blivit värre liksom trängselkaoset och utanförskapet.

Vi behöver ta krafttag för att ställa om hela vår region till ett klimatneutralt samhälle, göra så att våra bussar och cyklar kommer fram på vägarna och bygga ut de populära pendelbåtarna med nya eldrivna fartyg.

Stockholm kan återigen bli en storstad som lockar till sig företag, huvudkontor och kompetenta människor från hela världen. Vi går till val på att göra Stockholmsregionen till en storstad i världsklass för företagande och jobbskapande. Då behöver vi sänka skatterna på arbete, minska regelkrånglet, inte minst för att kunna utveckla skärgården, och se till att kollektivtrafiken byggs ut i hela regionen.

Vi behöver också bygga bostäder som människor har råd med, i hela regionen. De galopperande bostadspriserna och kötiderna är ohållbara om man vill att vår region ska kunna fortsätta växa. Om vi bygger högre och tätare nära kollektivtrafiken så kan vi bevara det som stockholmarna älskar, våra parker och grönområden.

Vi behöver göra Stockholmsregionen till en grönare storstadsregion. Vi ser hur utsläppen i Sverige nu ökar och hur luftkvaliteten i regionen fortfarande är för dålig. Den ökande trängseln bidrar till sämre miljö och livskvalitet samtidigt som det kostar människor tid och näringsliv pengar.

Vi behöver ställa om vårt samhälle snabbare. I längden handlar det om att vi och våra barn ska kunna leva och vara friska här. Det handlar om att ställa om våra bussar, båtar, bilar och alla andra fordon till eldrift, men det handlar också om att få bort gifter i förskolan och äldreomsorgen, att se till att läkemedelsrester inte påverkar fiskebestånden och att rädda Östersjön från övergödning.

Allt det här behöver vi göra i hela Stockholmsregionen. Trygghet och goda villkor för företagande behöver finnas i innerstaden, liksom i förorterna, i skärgården och på landsbygden. Bostäder till överkomliga priser måste gå att få i hela regionen utan tio år i kö. Yrkestrafik, kollektivtrafik och cykeln måste kunna komma fram utan timslånga köer. I miljöarbetet behöver vi lägga i nästa växel.

Om 100 dagar är det val. Centerpartiet kommer att stå för det vägval som tar Stockholmsregionen framåt och uppåt. Vilken väg väljer du?

Gustav Hemming (C), landstingsråd Stockholms läns landsting

Michaela Haga (C), distriktsordförande Centerpartiet Stockholms län

Karin Ernlund (C), distriktsordförande och borgarrådskandidat Centerpartiet Stockholms stad

Anders Olander (C), kommunalråd Norrtälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel