Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill se en storsatsning på undersköterskor

Svensk sjukvård är fantastisk. Varje dag gör anställda inom vården och omsorgen stora insatser för att rädda liv och vårda sjuka och skadade människor. Men på många platser råder det akut brist på vårdpersonal. Vården står inför stora utmaningar, inte minst vad gäller bemanning. Framför allt spås stor brist på undersköterskor. För att locka fler till yrket vill Centerpartiet därför satsa på ett undersköterskelyft.

Undersköterskor utgör en stor del av ryggraden i sjukvården. De utför ovärderliga och ofta mycket slitsamma arbetsuppgifter – oavsett om de arbetar på vårdcentraler eller på sjukhus. Samtidigt som det råder stor brist undersköterskor, vilket leder till växande köer. För att få fler undersköterskor till vården behöver undersköterskans roll uppvärderas och stärkas. Centerpartiet vill därför satsa på ett nationellt undersköterskelyft.

För att skapa fler möjligheter till att höja yrkets status vill Centerpartiet satsa på betald vidareutbildning för specialistundersköterskor. Vi vill även satsa på en standardiserad grund- och specialistutbildning, som ger ett tydligt kvitto på utbildning och kompetens. Det skulle ge undersköterskerollen en högre status.

Våra undersköterskor har en ovärderlig roll för att vår sjukvård och omsorg ska fungera. Inom vården i Norrtälje behöver undersköterskorna bli många fler.

Centerpartiet vill se en storsatsning på att vården och omsorgen får fler undersköterskor genom att:

Genom att ge 400 miljoner kronor årligen på betald vidareutbildning till specialistundersköterska, satsningen motsvarar betald vidareutbildning för 1700 undersköterskor. För att stärka undersköterskerollen vill Centerpartiet genomföra en standardisering av såväl grundutbildning som specialistutbildning för undersköterskor.

Jane Trepp (C), gruppledare Kommunalförbundet sjukvård och omsorg (KSON)

Anders Olander (C), kommunalråd Norrtälje kommun

Henrik Eriksson (C), ledamot regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel