Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill se en annan väg för skolan

Skolan i Norrtälje kommun står inför kraftiga neddragningar. Det moderatledda styret har annonserat att under året så ska neddragningar ske på 24 miljoner kronor, där huvuddelen – hela 20 miljoner – är neddragningar på personalen.

Anmäl text- och faktafel

I debatten som följt om konsekvenserna av dessa neddragningar så är det lätt att glömma att det finns alternativ. För i grund och botten så handlar skolans utveckling, och våra barns förutsättningar, om vilken budget som läggs.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade sin gemensamma budget för Norrtälje kommun 2019 så sköt den till 52,2 miljoner kronor mer till skolan. Det var totalt 11,3 miljoner mer än vad den moderatledda minoriteten satsade på skolans område i den budget som nu gäller, och som det moderatledda styret har lagt fram.

För Socialdemokraterna kommer skolan alltid först, oavsett om vi styr eller är i opposition. Under förra mandatperioden stärkte vi skolans budget med totalt 17,5 procent, höjde lärarlönerna markant och antog kommunens första skolutvecklingsprogram med mål och strategier för skolans utveckling.

Och våra satsningar har börjat ge resultat. När Lärarnas Riksförbund nyligen rankade Sveriges 290 kommuner på skolans område så hade Norrtälje den 40:e bästa elevprestationen och de 9:e högsta lärarlönerna. Vi ser att kunskapsresultaten har vänt uppåt, och lika glädjande som det är – lika oroande är det att neddragningarna på skolans område nu riskerar att vända den här positiva trenden.

Barn och ungas framtid är socialdemokratins allra högsta prioritet. Vår viktigaste uppgift som samhälle är att trygga uppväxten för våra barn, och rusta dem med alla de verktyg de behöver för att ta sig an morgondagens utmaningar. Då behöver vi också lägga de resurser som krävs. Det kommer Socialdemokraterna alltid att göra. Vi kommer att fortsätta att kämpa för att göra Norrtälje till en av landets absolut bästa skolkommuner, där inga barn lämnas efter eller hålls tillbaka, och där alla barn får tillgång till en högkvalitativ skola med engagerade och kompetenta lärare.

Sveriges regering har i vårändringsbudgeten 2019 avsatt 15 välfärdsmiljarder till kommunerna. Utav dessa tillfaller 56,9 miljoner Norrtälje kommun för att stärka skola och vård. Vi hoppas innerligt att det moderatledda styret möter oss och använder dessa miljoner till att stoppa de kommande nedskärningarna. Våra barn förtjänar bättre.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Socialdemokraterna

Margareta Lundgren (S), gruppledare i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel