Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ha kvar en levande hamn

När det stormar ska man ta sig i hamn. Har man då ingen hamn kvar, får man stå ut med stormen.

Annons

Vi i ROOP vill ha kvar ett litet stycke levande hamn och inte köra flis sju mil på väg 76 till Norrtälje. Inte heller vill vi ha 5 000 nya invånare i hamnområdet. Det räcker gott med 3 000.

I Norrtelje Tidning den 9 maj läser vi om 17 nya bostadsområden i Norrtälje stad, nyss påbörjade eller planerade. Så utomordentligt bra att satsa på stadens utbyggnad i områden som inte kräver gigantiska investeringar i kommunens budget i nivå med vad skelettplanen anger (570 miljoner). Då behöver vi faktiskt inte trycka in 1 500 lägenheter i 4-5-våningshus av stål, glas och betong i hamnen, utan kan nöja oss med 2-3-våningshus i trä och två höghus (i stället för magasinstornen) på redan befintlig pålningsgrund. Då krävs inga markarbeten i miljardklassen.

Nu angår hamnfrågan inte bara Norrtäljeborna. Hur tror du, kära kommunmed-borgare, att 570-miljonersinvesteringen (räcker det verkligen?) kommer att påverka Hallstavik, Älmsta och Rimbo? Eller skärgårdsområdet? Blir det några rävören kvar till resten av vår kommun?

Hans Andersson, Folkpartiets gruppledare, uttrycker sin oro över den systematiska underbudgeteringen av sociala och vårdande insatser för unga, familjer och äldre. Det blir värre! Finns det framöver pengar till att lyfta våra grundskolor och gymnasiet ur det pedagogiska och resurssnåla moraset? Det är ännu mer tveksamt.

Vi i ROOP har startat ett så kallat folkinitiativ till en rådgivande folkomröstning om Norrtälje hamnprojekt. Med tio procent av kommunens röstberättigade som undertecknare bör fullmäktige utlysa en folkomröstning om hamnens utbyggnad. Då får vi syna den så kallade skelettplanen och förhoppningsvis förpassa den dit där den hör hemma: under jord. Skelett ska varken stå i garderober eller vandra i hamnkvarter.

De som vill ha ett monument över sin politiska karriär må gärna uppföra ett: på sin egen bekostnad och sin egen mark, inte på din och min.

Vi vill ha en vacker plats där boende, kultur, turism och sjöfart kan samsas till en kostnad som kommunen, blivande hyresgäster och bostadsrättsägare, turister och sjöfarare kan klara, utan utarma alla ”mjuka” verksamheter som förskola, skola, äldreomsorg, kultur och sjukvård.

Skriv under ROOP:s initiativ till en folkomröstning! Frågan är enkel: Ska kommunens medborgare folkomrösta om Norrtälje hamn? Ja eller nej.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel