Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ge företagen en bättre service

Mycket kan göras för att förenkla företagens vardag. Framförallt lokalt.

Annons

Centerpartiet arbetar för att företag ska få en bättre och snabbare service i hela landet. Vi vill minska regelkrånglet så företagarna kan fokusera på sin verksamhet istället för att fylla i blanketter och invänta handläggningstider. Det här kallar vi jobbskaparlinje.

Inom de närmsta tio åren går närmare 5 000 personer i pension i Norrtälje kommun. Det är betydligt fler än vad som kommer ut på arbetsmarknaden. Resultatet blir ett stort behov av arbetskraft inom flera yrkeskategorier. Arbeten inom vårdsektorn och i jord- och skogsbruket har redan i dag brist på arbetskraft.

I Norrtälje kommun är det cirka 600 personer som går i pension under 2013. Det är betydligt fler än de cirka 450 ungdomar som kommer ut på arbetsmarknaden i år

Det livslånga lärandet förutsätter flexibla utbildningsvägar och att individen känner till vilka möjligheter som finns och vilka krav som ställs för olika utbildningar. Information och vägledning är därför av yttersta vikt. Vuxenutbildningen är ett sätt att minska existerande kunskapsklyftor och att bryta trenden för de som hamnat vid sidan av arbetsmarknaden och det livslånga lärandet.

Personer som står långt ifrån arbetsmarknaden missgynnas av fackens turordningsregler. I realiteten betyder det att den som anställs sist får sparken först om företaget måste skära ner. Resultatet blir att de som varit anställda länge inte törs byta jobb i rädsla att bli arbetslösa om de växlar arbetsplats. Centerpartiet anser att kompetens ska avgöra vilka som får vara kvar på en arbetsplats.

Då Norrtälje kommun har många småföretagare och flera av de arbetslösa har lång arbetslivserfarenhet finns det möjlighet att skapa tillväxt genom att matcha utbildningsinsatser. Vi satsar även på att företag får råd att anställa och vi skapar förutsättningar för att fler ska våga starta egna företag.

Centerpartiet anser att den nuvarande arbetsförmedlingen har ett förlegat synsätt. Därför vill vi se en jobbpeng så att människor som söker jobb själva kan välja vilken arbetsförmedling de vill gå till. Ökad konkurrens och fler aktörer gör det möjligt för arbetsförmedlare att specialisera sig på olika branscher och yrken. Då kan vi få en mer effektiv och individanpassad matchning för dem som söker jobb, men också för företagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel