Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill förbättra kvinnors arbetsliv

Vänsterpartiet är ett parti som tror att jämställdhet mellan kvinnor och män leder till ett bättre samhälle för alla. Vi har svårt att se hur särbehandling av människor enbart till följd av deras kön får fortgå i ett modernt samhälle.

Annons

I dag förvärvsarbetar de flesta kvinnor och män som har möjlighet att göra det. När de kommer hem från arbetet måste de också ha ork kvar i kropp och själ för familjen och hemarbetet, men också för sitt eget välmående.

Fackförbundet Kommunal larmar nu om att de tillfälliga anställningarna inom kvinnodominerade yrken ökar. Försäkringskassan presenterar statistik som visar att fritidspedagoger och förskollärare är kraftigt överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar för psykiska diagnoser.

Löneklyftan mellan män och kvinnor minskar alldeles för långsamt. Därför har Vänsterpartiet tagit fram ett antal punkter för att förbättra kvinnors arbetsliv:

• Anställningsformen ”viss tid” ska försvinna och heltidsanställningar ska vara norm. Ingen ska behöva gå som vikarie år ut och år in utan att ens veta vem de vikarierar för. Det ska krävas särskilda skäl för att få anställa någon under ”viss tid”.

• Vi vill lagstifta om rätten till heltidsanställning. Det är en central jämställdhetsfråga att också undersköterskor, servitriser och butiksanställda ska kunna leva på sin lön.

• Löneklyftan måste bort och för att skynda på detta måste vi använda oss av en aktiv jämställdhetspolitik med medveten kartläggning, uppföljning och uppdatering av handlingsplaner för jämställdhet.

• Rättvisa villkor för arbetskraftsinvandring. Vi måste stoppa utnyttjandet av utländsk arbetskraft och dumpning av löner. Alla som arbetar i Sverige ska ha justa villkor och goda rättigheter, och inte hamna i en beroendesituation gentemot sin arbetsgivare. Den som träder fram och berättar om oegentligheter ska inte riskera utvisning.

• Bättre arbetsmiljö, i första hand i form av tillräcklig bemanning i förhållande till arbetsbelastningen. De många kvinnor, som arbetar inom vår gemensamma sektor som tar ansvar för våra barn och gamla, är här helt beroende av politikens inriktning. En bättre arbetsmiljö byggs också genom inflytande och kontroll över den egna arbetssituationen.

• Utfasning av farligt och riskfyllt ensamarbete. Var femte kvinna inom LO arbetar varje vecka ensam i situationer då hon utsätts för risker.

• Kollektivavtal och vita jobb. Det är viktigt att ställa krav när våra skattepengar används för att handla upp tjänster av privata entreprenörer.

• För att få fokus på jämställdheten och kunna leverera konkreta resultat vill vi upprätta en jämställdhetsmyndighet med ansvar och mandat att styra Sverige mot jämställdhet.

• Meddelarskydd och meddelarfrihet måste gälla inom alla verksamheter som finansieras med skattemedel. Alla anställda ska våga säga ifrån om någonting inte är som det borde.

• För att ytterligare säkra förändringsarbetet för kvinnors arbetsvillkor vill vi tillsätta en kommission med representanter från forskarvärlden, myndigheter och berörda fackliga organisationer. Uppdraget ska vara att undersöka hur de nuvarande villkoren påverkar kvinnors liv och följa att de nödvändiga förändringarna genomförs i riksdagen, kommuner, landsting och det privata näringslivet.

Med detta tiopunktsprogram vill vi förbättra arbetsvillkoren för hemtjänstpersonal, vårdbiträden, barnskötare, butiksbiträden, barnmorskor, fritidspedagoger, servitriser, undersköterskor, förskollärare, städerskor, kassapersonal och många, många fler. Tror du också att ett jämställt samhälle är bättre för alla? Lägg din röst på Vänsterpartiet i september.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel