Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi väljer satsningar på Norrtäljes vårdcentraler framför dyra privatiseringar

Vårdcentralerna i länet har under en lång tid varit underfinansierade. Detta har lett till svårigheter att få tid när man behöver vård, att få stockholmare har en fast läkarkontakt och att vården för de svårast sjuka såsom multisjuka äldre och personer med psykisk ohälsa ofta blivit lidande.

Endast sex av tio stockholmare anger att de har förtroende för vårdcentralerna. När man inte kan vara trygg i att få den vård man behöver på sin vårdcentral söker sig många till de redan ansträngda akutmottagningarna. Detta leder till än längre vårdköer på sjukhusen. Ska vi vända denna utveckling måste vi satsa på både vårdcentralerna och sjukhusen.

Det moderatledda styret pekar ofta på att det inte finns resurser för att satsa på vårdcentralerna. Det stämmer inte. I vårt budgetförslag visar vi att det går att tillföra resurser till både sjukhusen och vårdcentralerna, om man vågar prioritera.

Vi väljer därför bort dyra privatiseringsexperiment, med fri etableringsrätt för mottagningar på stan, som 2018 gav en merkostnad för skattebetalarna på över 2 miljarder kronor. Genom detta kan vi tillföra omkring 3,2 miljoner kronor till vårdcentralerna i Norrtälje. Utöver detta satsar vi 500 miljoner på länets sjukhus.

För att vården ska vara jämlik vill vi särskilt öka resurserna till vårdcentraler i områden där vårdbehoven är stora. Detta står i skarp kontrast till det moderatledda styret som genom kraftigt höjda vinstkrav, tvingar de offentligt drivna vårdcentralerna i regionen till besparingar på drygt 20 miljoner. Vi väljer istället investeringar i vården för de svårast sjuka, framför fler dyra privatiseringsexperiment.

Hanna Stymne Bratt (S), 2:e vice ordförande KSON (Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje)

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel