Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi tror på en politik för tillväxt

I dag beslutar riksdagen om nästa års statsbudget. Budgeten är ett utmärkt tillfälle att genom reformer infria sina vallöften och kommunicera till väljarna om sin politik.

För att underlätta detta har Sverige i snart 20 år haft en budgetordning som säger att budgeten är en helhet, där varje utgiftskrona hänger ihop med varje inkomstkrona. Men i stället för att prata om sin alternativa politik har de rödgröna valt att – tillsammans med Sverigedemokraterna – ta en strid mot denna budgetordning som har tjänat Sverige så väl.

De rödgrönas agerande riskerar inte bara trovärdigheten för Sveriges finanspolitik, utan rimligen också trovärdigheten i deras vallöfte om att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Anledningarna till detta agerande vet bara de rödgröna och de bör själva stå för svaren. Vi vill i stället prata om vår politik.

Vi tror på en politik som leder till en större ekonomisk kaka för alla att dela på. Tillväxt kommer i grunden från alla individer som producerar varor och tjänster som efterfrågas i samhället. Politiken har dock ansvar för att skapa stabila förutsättningar. Reformer som lägre skatt på arbete och företagande samt färre tillväxthämmande regleringar är exempel på sådan politik. Det är Alliansens politik.

I budgeten föreslår vi ett femte jobbskatteavdrag. Jobbskatteavdragen bedöms av oberoende aktörer ha lett till cirka 100 000 nya jobb. Det femte jobbskatteavdraget innebär att 99 procent av alla heltidsarbetande får behålla mer än 1 000 kronor i månaden, det vill säga mer egenmakt och pengar att lägga på vad individer själva efterfrågar, något som de har mycket bättre kunskap om än vi politiker.

Alliansregeringen har också sett till att det blivit billigare för företag att anställa. Nu föreslår vi ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgiften för unga och på så sätt tror vi att trösklarna för unga in på arbetsmarknaden kan sänkas ytterligare.

Viktigt är också att ungdomarna kommer väl rustade med kunskap. Den avgörande faktorn för bättre resultat i skolan är att eleverna möter skickliga lärare. I budgeten lägger vi därför till ytterligare resurser så att fler skickliga lärare kan få del av karriärtjänster och löneökningar.

Genom en tillväxtvänlig politik har Alliansregeringen sedan 2006 kunnat skjuta till 67 miljarder kronor till välfärden. Trots fem år av europeisk lågkonjunktur.

Den växande ekonomiska kakan bör komma alla till del: Vi sänker skatten för pensionärer, sänker a-kasseavgifterna och förbättrar bostadsbidraget för att stärka barnfamiljernas ekonomi.

Tack vare styrkan i de svenska statsfinanserna kan Alliansregeringen nu fortsätta med tillväxtreformer och skjuta till pengar till välfärden. I riksdagsordningen står det att budgetens utgiftsram och inkomster ska fattas genom ett enda beslut. På så sätt skapas en helhetssyn vilket motverkar överbudspolitik. Att nu frångå detta skulle hota trovärdigheten för Sveriges ekonomi och i förlängningen leda till lägre tillväxt och en mindre ekonomisk kaka.

Överbudspolitik är inget vi vill ha tillbaka i Sverige. Budgetreglerna har fungerat som en spärr mot just detta. Krisländerna i Europa kan tjäna som avskräckande exempel och påminnelse om vad som händer när politiker inte värnar finansiella ramverk. I stället för att försöka tänja på ramarna borde oppositionen presentera ett trovärdigt alternativ om ramarnas innehåll.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel