Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi tar avstånd från den typen av affärer

Replik till Olle Löfdahls debattinlägg i veckan – ”Debatt: Bankers etik – vad gör Roslagens Sparbank”

Olle Löfdahl ber i ett debattinlägg tidigare i veckan Roslagens Sparbank om ett uttalande avseende de uppgifter som förekommit i Dagens Industri om Swedbanks eventuella affärer med banken FBME, som tidigare kopplats till Syriens kemiska vapenprogram samt vilka åtgärder banken vidtar med anledning av detta.

Roslagens Sparbank är en fristående sparbank som, tillsammans med 58 andra sparbanker i Sverige, har ett strategiskt samarbete med Swedbank bland annat avseende våra IT-system. Olle undrar om det finns ett etiskt regelverk som reglerar denna typ av relation. Det finns det och ett exempel på det är bankens etikpolicy där vi bland annat skriver att ”all verksamhet inom banken ska kännetecknas av hög etisk standard”. Vi tar givetvis avstånd från den typ av affärer som beskrivs av Dagens Industri och även andra affärer som inte överensstämmer med bankens etikpolicy.

Vidare finns andra regelverk som reglerar vilket ansvar vi som beställare har på vår leverantör (Swedbank) när vi som i detta fall utlokaliserat delar av vår verksamhet. Det regelverket anger bland annat att vi är skyldiga att regelbundet följa upp och utvärdera den verksamhet vi utlokaliserat. Detta gäller oavsett om det är till Swedbank eller någon annan part. Inom ramen för uppföljningen beaktar vi all tillgänglig information, gör riskanalyser och vidtar därefter åtgärder baserat på utfallet från uppföljningen. Vi måste även ha en beredskapsplan för att vid behov kunna återta verksamheten.

I dagsläget kan vi dock konstatera att vi inte har någon ytterligare information än vad som stått i media. Men, då anklagelserna är allvarliga kommer vi noga följa utvecklingen och vid behov söka mer information hos Swedbank. Det finns dock begränsningar i vad Swedbank kan berätta på grund av bland annat banksekretess och förundersökningssekretess. Och detta gäller såväl gentemot oss som samarbetspartner som andra intressenter.

Vårt, och övriga 58 sparbankers samarbete med Swedbank, bygger på ett ömsesidigt förtroende & nytta. Om förutsättningarna för det skulle förändras genom att vår samarbetspartner till exempel drabbas av böter eller sanktioner, så är vårt absoluta fokus våra kunders fortsatta trygghet & säkerhet.

Charlotte Lindberg, Verkställande direktör Roslagens Sparbank

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel