Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi spenderar mer på resor

Svenskarna köper allt fler resor. I år planerar många att lägga
ännu mer pengar på semestern, enligt en ny undersökning.

Både charterbolag och resebyråer sålde rekordmånga resor i vinter, jämfört med förra året. Och vår reslust verkar inte mattas av. Ska man tro försäljningssiffror och förutsägelser kommer svenskarna prioritera resandet ännu mer i år. Drygt 28 procent planerar att spendera mer på resor under 2014 jämfört med i fjol, det visar en undersökning av jämförelsesajten Skyscanner, där 1 000 personer svarat. 39 procent svarar att de kommer att spendera ungefär lika mycket som under 2012. 21 procenttänker lägga mellan 10 000 och 20 000 kronor på sitt resande.

- Resandet blir allt mer viktigt för svenskarna och många sätter högsta prioritet på att komma iväg på utlandssemester under året, säger Annica Jansson, Nordenchef på företaget.

Somliga har råd

Oavsett inkomst är det vanligast att man betalar resan med sparpengar, det visade en Novus-undersökning nyligen, beställd av Ticket. Men alla har naturligtvis inte råd. 15 procent tror att de kommer att lägga mindre pengar på resor, jämfört med förra året. Elva procent uppger att de tänker lägga noll kronor på resor i år.

Enligt Novus-undersökningen från i höstas har 20 procent av de svarande en lön som täcker kostnaderna. Men det är höginkomsttagarna som drar upp siffran - bland dem som tjänar mer än 600 000 svarar 34 procent att de betalar resan med lönen. De allra flesta använder sparpengar och lägger undan medel. Sammanlagt svarade 1 034 i undersökningen.

I Storbritannien svarade nyligen 21 procent i en undersökning att de inte har råd att resa på semester i sommar, skriver The Telegraph.