Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi ser potentialen på landsbygden

Centerpartiet ser hela landet och har därför antagit en jobbskaparlinje som stärker landsbygdens förutsättningar att blomma ut.

Annons

Under decennier har stöd och bidrag varit den enda responsen på landsbygdens utmaningar. Det har skapat en passivitet och försatt människor utanför storstadsregionerna i en beroendeställning.

Centerpartiet har sagt det tidigare och gör det gärna igen: vi måste ta tillvara den potential som finns på landsbygden. Här finns förutsättningar för en blomstrande framtid.

Arbetslösheten är ett problem över nästan hela landet, men det är extra tydligt på landsbygden och speciellt hos den yngre befolkningen. Därför har jobb och företagande stått högt på Centerpartiets agenda under så väl budgetförhandlingarna som vid partistämman i Karlstad – där vi beslutade om en ny jobbskaparlinje.

Centerpartiet ser hela landet och för oss är det en självklarhet att det ska finnas möjligheter till en stark arbetsmarknad även utanför storstadsregionerna.Vi kan konstatera flera framgångar i höstens budget som flyttar fler närmare arbetsmarknaden samtidigt som fler företag får resurser att anställa.

Höstens budget innehåller bland annat:

• Sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar under 23 år. Det gör unga billigare att anställa och ökar chansen till en snabb kontakt med arbetsmarknaden, vilket avsevärt förbättrar framtidsutsikterna för unga.

• Anställningar med yrkesintroduktionsavtal som innehåller branschspecifika avtal om anställningar för unga (upp till 25 år) utan tidigare erfarenhet i yrket. Anställningarna sker inom ramen för den svenska modellen, med avtalsenliga löner och villkor. En del av arbetstiden används för utbildning och handledning.

• En ny lag om lärlingsanställningar införs. Den ger mer ekonomiskt stöd till det företag som tar emot lärlingen och ger bättre ersättning till den som är lärling.

Centerpartiets politik för fler jobb har varit framgångsrik och kommer att bli ännu vassare med den nya jobbskaparlinjen. Centerpartiet vill se sänkta arbetsgivaravgifter, lägre kapitalskatt och lägre skatter på personaloptioner. Vidare vill Centerpartiet fortsätta arbeta för att göra det enklare att driva företag genom att satsa på regelförenkling.

Vi tror också att det är dags att reformera arbetsförmedlingen och införa en jobbpeng för att ge dig som söker jobb möjlighet att själv välja vilken arbetsförmedlare du vill gå till. Till det ska läggas en mer flexibel arbetsrätt och att ytterligare förstärka lärlingssystemet så att fler kan få in en fot på arbetsmarknaden.

Vi ser hela landet och med vår nya jobbskaparlinje finns förutsättningar för starkare företag och fler arbetstillfällen i hela landet.

Per Lodenius, C, riksdagsledamot Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel