Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi ser inget värde i att behålla den rosa silon”

Lantmännen fastigheter vill riva den låga rosa silon i Norrtälje hamn. För de höga silorna är det rivning eller kapning som gäller.

Annons

Spannmålstornens vara eller icke vara har debatterats flitigt sedan det blivit känt att hamnen ska förvandlas till ny stadsdel med bostäder, kommersiella lokaler och kajpromenader. Lantmännen fastigheter, som äger marken där silorna står, har bestämt sig. Åtminstone när det gäller den låga silon närmast stadskärnan.

– Vi ser inget värde i att behålla den, säger Bo Lindskog, utvecklingschef på Lantmännen fastigheter.

Beslutet går stick i stäv med tidigare uttalanden från den kommunledda styrgrupp som jobbat med hamnplanerna. Den förespråkar att silon byggs om till bostäder eller annan verksamhet.

– Om kommunen vill ha den kvar kräver det en ekonomisk diskussion, säger Bo Lindskog.

Det fyrkantiga sädesmagasinet längre ut i hamnen ska också bort enligt Lantmännen.

För de två höga tornen, de gröna och gråa jättarna på närmare 60 meter, är framtiden osäker. Bolaget överväger två alternativ: Antingen att riva dem och bygga två nya bostadshus på grundplattorna. Eller också att ta ner silorna i höjd och längd och göra om dem till bostäder.

Klart är att byggnaderna blir lägre än i dag. Dagens 60 meter motsvarar 18 våningar med bostäder.

– Vi räknar med tio våningar oavsett om vi kapar silorna eller river och bygger nytt, säger Bo Lindskog.