Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste stoppa överanvändning av antibiotika

Allting har ett pris. När vi får varor och tjänster billigt bör vi fråga oss vem som egentligen betalar. När det gäller livsmedel så är det ofta djuren som betalar med ett enormt lidande under uppfödning, slakteritransporter och slakt. Detta gäller i de flesta länder och i vår närhet kan i princip alla EU-länder pekas ut för dålig djurhållning.

Det är också vi själva som betalar ett högt pris för den billiga maten då vi håller på att utveckla antibiotikaresistens hos sjukdomsframkallande bakterier. Detta är något som kommer att stå oss dyrt, när vi inte längre kan bota sjukdomar och sjukhusen återigen blir en farlig plats som man bör undvika – en smitthärd full med sjukdomar som kan angripa den redan svage.

Faktum är att vi själva också indirekt betalar för maten innan vi har köpt den – med de skatter som finansierar Sveriges avgifter till EU och sedan fördelas ut som jordbruksstöd. Vi tror inte att jordbruksstöden – så länge de finns kvar – bör uppmuntra till ett ohållbart och i längden till och med skadligt jordbruk i EU.

Det är dags att vi börjar betala för oss när vi köper mat, så att vi kan ha kvar vår mest kraftfulla medicin – antibiotikan – vilken har räddat så många liv; så att vi kan se våra lantbruksdjur i ögonen och inte låter dem leva i pest och pina, fastklämda i burar och levande i kala och klaustrofobiska stallar. Den svenska bondens djurskötsel och svensk djurskyddslagstiftning skapar inte antibiotikaresistenta bakterier. De ger tillsammans en djurvälfärd som är långt över EU:s, med mera utrymme, naturligare foder och mer hänsyn vid slakt och transport. Det ger också dyrare mat, såklart. Alla måste förstå att detta kostar.

Centerpartiet vill för vår egen del och för lantbrukets djurs räkning skärpa djurskyddslagstiftningen i EU och se till att den lagstiftning som redan finns efterlevs bättre. Vi behöver en acceptabel lägstanivå för hur vi behandlar våra djur.

Vi behöver ta krafttag mot de undermåliga villkoren för djuren och stoppa överanvändningen av antibiotika. Vi kommer att se till att Centerpartiet arbetar hårt för detta – lokalt, regionalt och i Bryssel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel