Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste öka trycket på beslutsfattarna

Viktigast är att snabbt fasa ut användningen av fossila bränslen, skriver Eva Bergenstråhle.

Gustav Melins debattartikel i Norrtelje Tidning den 16 juni argumenterar för en viktig sak: Dags för svenska politiker att ta strid för den svenska koldioxidskatten!

Det är ett halvår kvar till klimatmötet i Paris i december. Dags att ladda! Politiker och beslutsfattare från världens alla stater kommer att under några dagar i december behandla vår stora ödesfråga: Hur stoppar vi växthuseffekten?

Det är bråttom. Vi måste ställa om på många plan. Men viktigast är att snabbt fasa ut användningen av fossila bränslen: olja, kol och gas. Vi kan inte fylla på med mer koldioxid i atmosfären. Då ökar växthuseffekten och klotets temperatur stiger till höjder vi inte kan leva med.

Beslutsfattarna i Paris behöver råg i ryggen för att fatta de tuffa beslut som måste till. Vi gräsrötter måste öka trycket på dem. De måste känna att de har vårt uppdrag att komma fram till positiva resultat. Informera dig i frågan, diskutera den, skriv om den, gör den till höstens stora ämne! Media har en stor roll att fylla. Tidningar, radio och tv bör svämma över av debatt och information. Ingen får undgå att känna till vad som står på spel. Vår framtid!

Det finns ett enkelt förslag, som formulerats av den amerikanska organisationen CCL (Citiziens Climate Lobby) och nu även sprids av den svenska systerorganisationen Klimatsvaret. Det går ut på att riksdagen (i USA:s fall kongressen) fattar ett beslut att lägga en skatt på bruket av fossila bränslen. Från början är den relativt blygsam, men i beslutet finns ett löfte att successivt höja den år för år, till dess fossila bränslen blir för dyra att använda. De pengar, som kommer in, skall dock inte tillfalla statskassan, utan delas ut till alla vuxna svenskar i lika delar.

Med utdelningen vinner man lättare acceptans för förslaget. En rättvisa finns inbyggd, de som använder lite fossila bränslen vinner på systemet, medan de som slösar förlorar. Förslaget är mer partipolitiskt neutralt. Löftet att höja skatten förbi det uthärdligas gräns ger de alternativ till bensin och diesel, som väntar runt hörnet, chans att snabbare utvecklas. De människor i glesbygd, som är beroende av bil, får hjälp att växla över till andra drivmedel. Mer information finns på hemsidan Klimatsvaret.se.

CCL:s förslag är ett av flera möjliga. Det gäller att vara kreativ och hålla grytan kokande med goda idéer. Det är i debatten och inte i atmosfären, som temperaturen skall stiga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel