Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste få män att sluta slå

Sparkar och slag från den som man har kär. Det låter som en paradox men är en bitter verklighet för allt för många i vårt land.

Våld i nära relationer är ett samhällsproblem. Nu gör vi kristdemokrater och regeringen mer för att motverka det. Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, är Sveriges första nationella samordnare för våld i nära relationer.

När det gäller denna typ av våld är det extra viktigt med samhällets stöd. Många gånger pågår våldet under lång tid. Det bryter ner den som utsätts så att hon eller han har svårt att själv ta sig ur sin situation. Och det drabbar även dem som inte kan lämna hemmet.

Vi kristdemokrater vill särskilt lyfta fram alla de barn som växer upp i familjer där våldet härskar. Oftast är dessa barn själva utsatta för våld eller tvingas bevittna våldet. Faktum är att den största riskfaktorn för barn att utsättas för våld är om det förekommer våld i familjen.

Under mandatperioderna har vi genomfört en rad åtgärder på socialtjänstens område för att förbättra stöd och hjälp till de som utsatts för våld i nära relationer. Särskilt när det gäller våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Lagstiftningen har tydliggjorts, tillsynen har förstärkts och Socialstyrelsen har på regeringens uppdragit tagit fram flera olika former kunskapsstöd till personalen som arbetar med de utsatta.

Det har skett en enorm utveckling på området och kommunerna tar i dag sitt ansvar på ett helt annat sätt än tidigare. Det finns bättre kunskap och nationellt kompetensstöd för de som arbetar med våld i nära relationer.

Samtidigt kan vi konstatera att det ser olika ut i kommunerna. Därför måste kunskapen spridas till alla kommuner. Även samverkan behöver förbättras och här ser vi den nationella samordnaren som en viktig pådrivare.

Direktiven till Carin Götblads uppdrag omfattar även hedersrelaterat våld och förtryck. Misshandel och övergrepp är alltid lika avskyvärt och oförsvarbart. Vi vill absolut inte förringa något offer eller nedvärdera någon gärning, men det hedersrelaterade våldet och förtrycket är speciellt. Just eftersom detta våld och förtryck kan ta sig så tragiska uttryck och skapa spänningar mellan samhällsgrupper.

Ska vi verkligen lösa problemet med våld i nära relationer måste vi få männen att sluta slå. Först och främst handlar det om att hitta bättre metoder att motivera våldsutövare att över huvud taget genomgå behandling för sitt våldsutövande. Det handlar också om att utveckla och pröva effektiva behandlingsmetoder. Det behöver också tas fram modeller för såväl att förbättra säkerheten för närstående till våldsutövaren som för att göra lokala uppföljningar av behandlingens resultat samt insatsernas kvalitet och omfattning Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utveckla detta de närmaste åren.

I denna fråga är ofta alla politiker eniga. Men det räcker inte. Ansvaret har vi också som medmänniskor gentemot varandra. Vi kristdemokrater brukar lyfta värdet av civilkurage. Vi måste helt enkelt agera när vi ser varningssignaler i vår närhet.

Maria Larsson, KD

barn- och äldreminister

Caroline Szyber, KD

riksdagsledamot

Désirée Pethrus, KD

riksdagsledamot

Emma Henriksson, KD

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel