Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi i Vänsterpartiet är stolta över vårt ursprung

Nu vill Reidar Carlsson plötsligt inte prata om historien – ”Jag förstår faktiskt inte varför Vänsterpartiet i Norrtälje ger alla dessa exempel på gamla, ofta väldigt gamla försyndelser hos olika partier.” Men låt oss då slippa dessa påhopp!

”Men det kanske ingår i Vänsterpartiets standardsvar till alla som på något sätt berör Vänsterpartiets odemokratiska historia”, fortsätter Reidar Carlsson. Det här är första gången vi bemöter den smutskastning vi utsätts för, så något standardsvar är det knappast.

Vi har hittills hoppats på någon slags självsanering bland våra meningsmotståndare. Och visst har det blivit bättre. Allt oftare möts vi av respekt för det arbete vi utför.

Socialdemokratiska Vänsterpartiet bildades 1917. Efter tre namnändringar heter det i dag Vänsterpartiet. Torbjörn Tännsjö, professor i filosofi, menar i en intressant artikel på DN Debatt den 13 maj att partiet nu återvänt till sina rötter. ”Partiet stod ursprungligen för pacifism, radikal demokrati och i en tid av hungerkravaller för intresset hos de mest utsatta i samhället. – – – Vänsterpartiet var ett vänsterparti, i ordets mest elementära mening. Partiet var tveklöst det parti som mest konsekvent gick in för utjämning av människors materiella och sociala och kulturella betingelser. Till detta kom strävan att värna om miljö och kvinnors rättigheter.” Denna historieskrivning bekräftas av en artikel i DN den 16 maj 1917.

Torbjörn Tännsjö avslutar sin artikel med följande slutsats. ”Dagens Vänsterparti liknar mer det Socialdemokratiska Vänsterparti, som grundades 1917, än det parti som existerade från tidigt 1920-tal till 1990.”

Som framgått av vad vi tidigare skrivit, så är vi inte stolta över allt i vår historia, men vi är stolta över vårt ursprung.

Reidar Carlsson vill inte längre att vi ska diskutera historien och vi förstår honom. Vi tycker inte heller att Centerpartiets rasistiska förflutna är något att yvas över. Men vi är faktiskt övertygade om att Centerpartiet lagt rasismen bakom sig. Så låt oss komma överens om att från och med nu debattera dagens frågor utifrån den politik respektive parti står för i dag.

I stället för att diskutera historien vill Reidar Carlsson nu diskutera Vänsterpartiets syn på Venezuela. Då gör vi det. I sin kommentar den 12 maj skriver Reidar Carlsson om ”Vänsterpartiets vurm för Venezuela”. Själva har vi inte uppfattat denna vurm.Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, skrev den 9 juni 2016 i Svenska Dagbladet följande. ”Venezuela befinner sig mitt uppe i ett politiskt och ekonomiskt sammanbrott. Ökande polarisering, inskränkningar av de mänskliga rättigheterna, alarmerande kriminalitet och en djupt misslyckad ekonomisk politik har slagit sönder ett helt land.” Och han fortsätter. ”Om det i många år gick att se både framsteg och bakslag i Venezuela så har utvecklingen de senaste åren varit entydigt negativ. Jag har de senaste åren mött människorättsaktivister från Venezuela som beskriver ett hårdnande politisk klimat, minskat utrymme för civila samhället och ökad repression. Istället för att möta ett växande folkligt missnöje med dialog och reformer har regeringen svarat med inskränkt pressfrihet, våld mot demonstranter och fängslanden av oppositionella på politiska grunder. Istället för att diversifiera sin ekonomi och genomföra långsiktiga reformer har beroendet av oljan ökat och ekonomin kollapsat. Huvudansvaret för utvecklingen i Venezuela ligger på landets politiska ledning. Dagens kris är självförvållad.” Så var det med den vurmen.

Utrymmet för debattartiklar är begränsat. Därför kan vi inte här bemöta det som Reidar Carlsson skriver om Vänsterpartiets metoder för att nå uppsatta mål. Vi kan bara deklarera att vi tror att vi alla vinner på att vi löser gemensamma problem tillsammans och att vi tror på en ”utjämning av människors materiella och sociala och kulturella betingelser”.

Britt-Marie Bardon, ordförande Vänsterpartiet Norrtälje

NT kommenterar:

Det är en intressant debatteknik som Norrtäljes vänsterpartister har. Först är de upprörda över att jag påminner om Vänsterpartiets kommunistiska historia, men när jag på grund av denna upprördhet bara tar upp nutiden, så anklagas jag för att inte vilja diskutera historien. Hur skall de ha det?

Det är ju bra att Hans Linde tar avstånd från utvecklingen i Venezuela. Det gör uppenbarligen inte alla vänsterpartister, med tanke på den banderoll, ”Venezuela är inget hot, Venezuela är ett hopp”, som fanns i Vänsterpartiets förstamajtåg i Stockholm.

Jag noterar dock att det ingenstans i Hans Lindes artikel står något om att utvecklingen i Venezuela är kopplad till landets socialistiska system. Det är precis som det är en slump att alla de länder med socialistiska regimer, som under årens lopp omhuldats av Vänsterpartiet, hamnar i en odemokratisk utveckling och får ekonomiska problem. Jag tror inte att det är en slump, utan en följd av socialismen. Vad vänsterpartisterna i Norrtälje tror vet jag inte.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel