Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har mer att ge"

17 poäng och tabelltvåa. Få hade förutsett nykomlingen Rospiggarnas drömstart i elitserien. Inte ens Mikael Teurnberg.– Jag visste att vi skulle vara starka hemma, men inte att vi skulle åka så bra på bortaplan, säger lagledaren om succévåren.

Efter en hektisk vår för Rospiggarna är det nu sommaruppehåll. Nästa match körs nästa tisdag då Västervik gästar Parken. För bottentippade Rospiggarna har våren varit suverän. Nykomlingen har vunnit sju av tio matcher, bara förlorat två och kört en oavgjord. Dessutom har laget kammat hem två av tre möjliga bonuspoäng.

Framgångsreceptet har stavats laget Rospiggarna, nästan alla av de åtta förarena har varit matchvinnare.

– Jag drog lärdom från förra året i allsvenskan när jag byggde årets lag. I fjol hade vi några riktiga toppar men på grund av reglerna inte råd med så höga snitt på reservförarna, säger Teurnberg.

– Jag såg hur skört det var och ville ha ett jämnare lag i år.

Teurnberg fick dock ingen vidare start på året. I slutet av februari, drygt två månader innan elitseriepremiären, kraschade Kim Nilsson under en motocrossträning i USA och ådrog sig frakturer i en nack- och en ryggkota.

– Då kände jag ”satan”, det blir precis så att han hinner bli skadefri till premiären. Men han kom tillbaka och har verkligen levererat i år. Kim har tagit ett stort kliv framåt i sin utveckling.

Med Nilsson i laget chockade Rospiggarna guldfavoriten Elit Vetlanda på hemmaplan i premiären och vann med 46–44. Av bara farten besegrades en annan guldfavorit, Indianerna, på bortaplan i nästa omgång.

– Det blev lite av en drömstart, jag tror det var bra för oss att möta Vetlanda direkt i premiären. Och sedan rullade det på. Vi åkte till Kumla och spöade Indianerna trots att Andreas (Jonsson) blev skadad i sitt första heat. Det tyder på att vi är ett lag.

– Mot Indianerna klev (Grzegorz) Walasek och (Chris) Harris fram och avgjorde matchen med en femetta.

Det dröjde ända till den 10 juni innan något lag tog poäng av Rospiggarna. Efter en stark forcering på slutet lyckades regerande mästaren Piraterna åka oavgjort mot Rospiggarna – på hemmaplan i Motala. Poängen i Östergötland blev dock inledningen på en sämre trend för Rospiggarna. Två raka förluster följde.

– Då trodde många att smekmånaden var över, men jag var inte orolig.

– Jag vill inte förringa Dackarnas prestation i Parken, men det regnade innan matchen och vi blev tagna på sängen av banan. Mot Vetlanda var vi med ända till slutet, och Vetlanda är oerhört starka i de sista heaten.

Rospiggarna avslutade sedan vårsäsongen med tre raka segrar – hemma mot Ikaros Smederna och Indianerna samt borta mot Vargarna.

– Jag försöker ligga lågt, men visst har vi fått en bra start på elitserien. En fantastisk sådan. Vi har haft som målsättning att ta oss till kvartsfinal och hänga kvar. Vi kanske får höja den nu.

– Det skulle vara kul att hamna bland de två första och ta en semifinalplats. Vi har några poäng ned till närmaste lag i tabellen men det är tuffa matcher kvar. Vi möter lag som kör för sina elitseriekontrakt.

– På samma gång har vi mer att ge. Walasek som gick in med högst snitt har inte fått till det riktigt, i honom finns det mycket mer att ta av. Samtidigt får folk inte ha för höga krav, vi är nykomlingar i en serie som är oerhört tuff.

Med bara fyra matcher kvar och en andraplats i tabellen är det enkelt att börja prata om allt vad ett slutspel innebär. Men Teurnberg går inte händelserna i förväg.

– Vi tar en match i taget, det är fullt fokus på matchen mot Västervik. Jag har inte ens tagit ut laget än.

Se Teurnberg tyckta till om alla åtta förare i bildalbumet ovan! (använder du en mobil, klicka här!

Sista omgångarna i elitserien

15 juli:Ikaros Smederna–Piraterna

(uppskjuten från omgång 10)

Västervik–Elit Vetlanda

(uppskjuten från omgång 7)

21 juli:Piraterna–Västervik

(uppskjuten från omgång 9)

Rospiggarna

22 juli (omgång 11):–Västervik

Piraterna–Elit Vetlanda

Indianerna–Vargarna

Dackarna–Ikaros Smederna

5 augusti (omgång 12):Elit Vetlanda–Vargarna

Ikaros Smederna–RospiggarnaPiraterna–Dackarna

Västervik–Indianerna

12 augusti (omgång 13):Vargarna–Västervik

Rospiggarna–Piraterna

Indianerna–Ikaros Smederna

Dackarna–Elit Vetlanda

19 augusti (omgång 14):Dackarna–RospiggarnaElit Vetlanda–Västervik

Ikaros Smederna–Vargarna

Piraterna–Indianerna