Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi gräver vår egen grav

Fläskkött måste vara en lönsam verksamhet i Danmark. På en yta som bara är en bråkdel av Sveriges föds det årligen upp 20 miljoner grisar.

norrteljetidning.se/debatt/1.2381228-vi-graver-var-egen-grav

För att få lönsamhet har man tänkt rationellt. Genom att låta dem bo trängre, så får man plats med fler djur. Genom att utfodra dem med antibiotika så bryter inte sjukdomar ut trots trångboddheten och dessutom växer de snabbare. För att de inte ska bli kannibaler och börja äta på varandra – det skapar oro och förluster i produktionen – så klipper man av svansarna med tång.

En kamrat till mig var på studiebesök på en grisindustri i Danmark. Han noterade särskilt ett fenomen: det centrala vattensystemet för grisarna hade dubbla ledningar. Om en gris visade tecken på sjukdom kunde man vrida på den andra kranen, och då tillsattes antibiotika till vattnet.

Holland. En kalvköttsindustri. Tre stycken djurstallar med 1 000 djur i varje. Knäpptyst i stallet. Inte ett djur hostar, trots att där går kalvar från olika djurbesättningar från olika länder: Litauen, Polen med flera. Du vet att när det kommer nya barn till dagis så blir antagligen hälften av alla dagisbarn sjuka och det drabbar även dig, som måste stanna hemma från jobbet och vabba. I kalvstallet hördes inte en hostning trots 1 000 djur på liten yta och spaltgolv. I foderrummet står en hink med ett platsmått i. I hinken finns antibiotika.

På sjukhus världen över börjar alltmer resistenta bakterier att sprida sig. Sjukhuspersonal och forskare är oroade – vissa sjukdomar går inte längre att bota då det saknas medicin som tar på bakterierna.

I Sverige finns det en liten flicka som är så vansinnigt förtjust i kalvkött, och då hennes föräldrar vill ge henne det allra bästa bespisas hon med mycket kalvkött. Vid fem års ålder har flickan utvecklat bröst. Kalvköttet kom från Italien, ett land där man uppenbarligen utfodrar djuren med hormoner för att de ska växa snabbare.

Italien hör också till ett av de länder som använder mest antibiotika i EU, över 20 gånger mer än vad som används i Sverige. Att det behöver vara så höga antibiotikadoser i Italien kan man förstå. En av Italiens största nötköttsindustrier hyser flera tiotusentals djur på endast några hektar. Tjurarna som växer upp där står på spaltgolv och som små kalvar har de utrymme i boxen, men mot slutet när de är stora, finns det inte plats för alla djur att ligga ner och vila samtidigt.

När jag fick höra att Scan säger upp kontrakten med flera fläskleverantörer blev jag oroad. Det betyder att den svenska marknaden för fläsk håller på att kollapsa. Om våra grisproducenter i Norrtälje kommun och i grannkommunen måste lägga ner kommer flera tusen hektar mark som det i dag odlas spannmål på att, antagligen, läggas i träda. Vi förlorar också ännu en näringsgren inom kommunens jordbruk.

Den antibiotika som upptäcktes i början av 1900-talet har räddat 100-tals miljoners människoliv och epidemier likt digerdöden och spanska sjukan har blivit ett minne blott. Hade blivit ett minne blott.

Privatpersoner, restauranger, inköpschefer, kommunalpolitiker, ministrar i regeringen och livsmedelskoncerner bidrar varje dag till att utöka den danska grisnäringen. Till att skövla regnskogen i Amazonas för att där låta nötboskap vandra runt i de leriga resterna av djungeln. Till att det öppna landskapet i Norrtälje kommun växer igen. Till att antibiotikan förlorar kampen mot bakterierna och vi inte längre kan bota bakteriesjukdomar.

Aldrig kunde jag tro att man med sådan iver och snabbhet skulle lamslå ett helt samhälle på detta sätt. Vi gräver vår egen grav, mina vänner. Ni gräver er egen grav.

Själv bidrar jag till det öppna landskapet och en sund antibiotikaanvändning då jag går och handlar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel