Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi glömmer att Vega är unik

Min dotter dansar till ljudet av en levande orkester den där dagen när jag hämtar henne på förskolan. Hon ser mig inte men hela hennes ansikte lyser av glädje när hon svänger runt, runt i solen till blåsinstrument från eleverna som repeterar ute på gården vid hennes förskola.

Tänk när vi valde Vega, så kände jag mig så stolt. Så stolt över att vår kommun fattat ett så stort och viktigt beslut i att öppna en kommunal förskola med kulturinriktning. Att man faktiskt förstått att just detta, var vad framtiden för en växande stad som ville dra småbarnsfamiljer till sig behövde.

En förskola där barnen integrerades med levande musik från både sina fröknars brinnande intresse för musik och teater, men även genom dess omgivning. Som den här dagen, med livs levande uppträdanden från de äldre elevernas musiklektioner.

Det vi har fått det här året hade jag aldrig kunnat drömma om. Stråklektioner på kulturskolan, pianist- och violinföreställning, spontana besök på biblioteket, teater, biobesök och all spontan improvisation från fröknarna.

Det kanske låter dyrt, men det vi glömmer är att Vega är unik, både i sin verksamhet men även genom sin personal och faktiskt ja, sina föräldrar. Föräldrar som själv gått in och hållit konserter för barnen genom sitt intresse eller yrke. En verksamhet som fått mig att känna mig så lycklig och trygg med att lämna över mina barn i dess skapande händer – ja Vega är unikt.

Och det är klart vi alla är besvikna. Men egentligen handlar det inte om oss eller om de barn man nu sliter upp från sina fröknar och vänner. Nej det handlar om vad som händer sen. Det handlar om detta unika koncept som nu tas bort från framtida barn i kommunens centrum, innan ens piloten av dess införande fick visa sina effekter.

Jag står oförstående till att man gör en så stor satsning för att sedan låta den rinna ut i sanden innan att den ens fått visa sin frukt. En verksamhet som är på väg att göra vår stad mer levande och attraktiv att flytta till och som ger varje barnfamilj i denna stad en möjlighet att öppna dörren till kulturen, oavsett vilken uppväxtmiljö du kommer från.

Så låt Vega bli något som satte Norrtälje på kartan och fick barnfamiljer att välja vår kommun, istället för det vi nu är på väg mot. En kommun med politiker som skyller på varandra öppet i sociala medier.

Att lägga ner Vega på de grunder, och med de förutsättningar kommunen och dess politiker i dagsläget gett oss föräldrar, kommer absolut sätta Norrtälje på kartan. Det lovar jag. För vi föräldrar pratar med varandra över kommungränser. Vi lockar varandra till fungerande samhällen och verksamheter.

Och vem vill bo i en kommun där man som invånare måste följa samtliga beslut som fattas, för att veta att ens barn sitter säkert och livspusslet går ihop. Jag vet att jag inte hade valt det om jag stått inför valet att flytta.

Och ibland får man bara en chans. Så varför inte ta den nu! Och låt mig säga detta! Jag önskar att vår stads kulturpersoner vaknar och faktiskt visar att nej, man rör inte barnen i vår stad och man rör inte en förskola som skapats så unikt för just vår art av människor!

Låt kulturen få fortsätta att växa i vår stad genom våra vackra barn! Vi behöver faddrar till vår verksamhet som kan och vill visa att Norrtälje även är en stad där kulturen växer och håller sig fast med sina rötter!

Och låt min dotter få fortsätta dansa till ljudet av musik som ekar mellan husen i vår stads centrum. Min dotter och många andra barn som kanske aldrig annars får öppna dörren till denna fantastiska värld som ni en gång gläntat på locket till.

Och låt oss se vem som håller i råttfångarens flöjt, när barn- och skolnämnden tar beslut den 15 juni om att inte längre betala för en kommunala kulturinriktad förskola i vår stads centrum.

Och till Vegas alla fröknar. Det var aldrig jag som gav henne musiken i blodet – det var ni.

Kerstin Nilsson, mamma till två barn på Vega

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel