Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi förväntade oss en större ärlighet om skolpolitiken

Annons

Robert Beronius (L) har i sin replik rätt i att skolans budget för 2019 är 40,9 miljoner högre än budgeten för 2018, vilket också framgår av vår debattartikel. Det vi påstår är att detta inte är en satsning på skolan med motsvarande belopp.

Anmäl text- och faktafel

Det är enkelt att konstatera vem av oss som har rätt. Det är bara att läsa innantill i skolans budget för 2019. Den är en offentlig handling och den finns att läsa om i ”Mål och budget 2019-2021”, sidan 58.

Där finns en post på 25 miljoner, som benämns ”volymökning”. Den posten är en nödvändig uppräkning, som görs för att möta det ökande elevantalet. Där finns också en post på 10,6 miljoner, som benämns ”prisuppräkning”. Den är en uppräkning, som görs för att möta stigande priser och löner. Den posten utgör knappt 1,0 procent av budgeten. Den bör enligt Skolverket vara 2,0 procent och enligt SKL 2,7 procent. Det betyder att budgeten är underfinansierad med mellan 11 och 18 miljoner vad avser pris- och löneökningar.

Där finns också några poster, som möjligen kan ses som satsningar. Dels finns ett ”strukturbidrag” på fem miljoner ”som tillförs för att skapa en resursfördelningsmodell som ger mer rättvisa ekonomiska villkor mellan förskolor och skolor i hela kommunen”, dels finns en post som benämns ”extra satsning”. Det är enligt budgeten ”en särskild satsning för att lindra tidigare beslutade besparingskrav”. Till det kommer en liten post på 0,2 miljoner som benämns ”obligatorisk lovskola”. Summa summarum 10,2 miljoner.

Hur man än räknar, så är underfinansieringen, när det gäller pris- och löneökningar, större än summan av de poster som skulle kunna ses som satsningar. Det visar sig också i det besparingskrav på 24,3 miljoner, som man kallar för verksamhetsförändringar för att ingen ska förstå vad det handlar om.

Robert Beronius hoppas att det statliga bidraget för att öka likvärdigheten ska rädda ekvationen. Men ingen av oss vet om kommunen kommer att få del av detta, eftersom bidraget inte betalas ut till kommuner som skär ner på skolan. Tänk om Skolverket inte låter sig luras av att kommunen kallar besparingarna för verksamhetsförändringar.

Samma trixande har förekommit i tidigare budgetar. Robert Beronius har då varit en av de skarpaste kritikerna. Vi förstår att det här inte är lätt, men nog vore det bättre att säga som det är. Sanningen kommer ändå fram förr eller senare.

Det är för tidigt att döma ut alliansens skolpolitik, men budgeten för 2019 är lagd och den måste granskas nu, inte om ett halvår. Vår artikel är ett uttryck för att vi förväntade oss mer – vi förväntade oss en verklig satsning och en större ärlighet.

Christina Hamnö (V)

Lars Dalquist Öhlén (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons