Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver kunna se utanför oss själva

Sverigedemokraterna har en intressant metod som man ofta använder som debatteknik. Först går man ut med ett felaktigt påstående och sedan bemöter man ivrigt detta påstående. Även om man vinner en eller annan röst i EU-valet - särskilt hederligt är det inte.

Anmäl text- och faktafel

Även Andrea Kronvall (SD) använder denna metod i en artikel i NT. Man undrar om hon verkligen är okunnig om att beskattningsrätt är en nationell uppgift som står inskriven i svensk grundlag? Och att inget annat politiskt parti vill ge EU sådan beskattningsrätt?

Att göra överenskommelser inom ramen för den Europiska Unionen är däremot en nödvändighet. Det finns ju frågor där det enskilda landet är helt beroende av andra – och som inte kan lösas utan samarbete. Miljö- och klimatfrågor, polisiära samarbeten, mänskliga rättigheter med mera är sådana frågor. Om det i mänskliga rättigheter ingår att få söka asyl från förföljelse och krig är det väl rimligt att EU-länder solidariskt tar emot människor som flyr för sina liv? Ska Ungern, Polen och andra lasta över uppgiften på övriga? Varför ska man då vara med i en union?

Det gäller att skilja på vilka frågor som är unionsfrågor – och vilka som är nationella. Den som bara vill vara med i en union när det passar ens egna syften förstår inte vad samarbete betyder. Man måste kunna höja sig över gruppegoismen. Det handlar om förmågan att ta ansvar. Också gentemot sig själv. Kan jag verkligen stå upp för något utanför mig själv?

Andrea Kronvall undrade vem som var "ansvarig", och tittade sig sedan själv i spegeln. Bra. Vi får titta oss en gång till, både hon och jag. Vi kan bara hoppas att alla vi som röstar i EU-valet också ser oss i spegeln.

Nej, jag moraliserar inte. Men förmågan att se utanför sig själv och sina egenintressen - kallar vi just "moral". Och det stämmer nog att det är ett värderingsval som väntar.

Mats Wilzén (MP), Söderbykarl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel