Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver fakta mer än någonsin

Annons

Mats Wilzén replikerar vår debattartikel om att vi i Norrtälje kommun nu ger bibliotekens besökare, elever i skola och gymnasiet tillgång till det moderna, digitala uppslagsverket Nationalencyklopedin. Han har rätt i att sanningen är svårfångad. Vissa djuptänkande filosofer påstår att det inte finns någon sanning. Till dessa tycks Mats Wilzén tillhöra.

Anmäl text- och faktafel

Enligt svenska akademins ordlista är fakta en pluralform av faktum, som är ”säkert konstaterat sakförhållande”. Det borde Mats Wilzén och jag kunna ena oss om. Det skulle i så fall göra det enklare för mig att tränga in i hans värld.

När världen stormar och sanningen är under förhandling behöver vi fakta mer än någonsin. Låt mig fortsätta med det som kan betraktas som fakta och tillfälligt lämna sanningsbegreppet. Vi behöver snabb tillgång i modernt och tillförlitligt uppslagsverk. Gärna via dator och surfplatta vilket regelbundet uppdateras med tillkommande fakta. Konstant tillgänglighet, överallt.

Biblioteken har länge varit, och är, mötesplatser öppna för alla där kunskap har en central plats. I dag, i en tid och i en värld där objektiv kunskap och fakta av hög kvalitet efterfrågas mer än någonsin, har ett trovärdigt uppslagsverk en betydande roll. Med Nationalencyklopedin får besökare tillgång till några av Sveriges främsta kunskapstjänster. Sanning? Nej, men med djupgranskade fakta bör vi närma oss 99,5 procent av sanningen.

De flesta av oss inser nog att det finns fördelar i att vi ger tillgång till källor, som har denna grad av fakta. Det moderna samhället har både för- och nackdelar. Den snabba spridningen av falska och felaktiga nyheter och vilseledande påståenden är ett ökande bekymmer. Det tryckta uppslagsverket Nationalencyklopedin (cirka 20 tjocka böcker) har sina fördelar men måste i vår kommunala värld inköpas i stora upplagor för att bli tillgängliga på önskade platser.

Det tryckta behöver regelbundet förnyas efterhand som nya fakta tillkommer. Med detta sagt framstår den nya, moderna, digitala Nationalencyklopedin som en dröm – med det är en verklighet.

Kultur- och fritidsnämnden har det övergripande ansvaret för biblioteken. I den världen blir ett modernt uppslagsverk såsom Nationalencyklopedin en tillgång.

När vi nu tecknar avtal blir Nationalencyklopedin tillgänglig på våra bibliotek. I samband med våra överläggningar blev det naturligt att avtalet utvidgas att även omfatta de spännande delar som vänder sig till våra barn och unga – det vill säga till grundskola och gymnasium. I skolans värld har fakta viss betydelse.

Jag vill tacka Mats Wilzén för att han medverkar till att sprida sanningen om att Nationalencyklopedin finns att tillgå i vår kommun. Det är både fakta och sanning.

Bengt Ericsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons