Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är medborgare även ute på nätet

Få kan ha missat avslöjandet av den amerikanska säkerhetstjänstens övervakning av allt och alla som använder mobiltelefoner, datorer och annan teknisk utrustning för att uppkopplad på nätet umgås med andra, söka information eller göra affärer.

I juni för fem år sedan försökte jag och många andra väcka svenska folket till medvetenhet när ledamöter i Sveriges riksdag var i färd med att anta samma slags lagar, vilka skulle ge svenska staten liknande möjligheter genom FRA (Försvarets radioanstalt). Då sågs vi som stollar – inte kunde väl riksdagens ledamöter medvetet sätta vår integritet, rättssäkerhet, åsikts- och yttrandefrihet på spel.

Det kunde man – efter en del krumbukter under åren 2008-2009 dels med hjälp av en hemligstämplad utvecklingsverksamhet hos FRA, dels en hel del snack om kontroller med fokus på uppdragen till FRA. Nu finns bevis på hur verkligheten ser ut tack vare den modige visselblåsaren Edward Snowden, som läckt information om NSA (National Security Agency) i USA.

Det finns all anledning tro att FRA:s trålning och profilering av svenska internetanvändare och deras beteende på nätet inte står NSA efter, även om FRA – vad vi vet – ännu inte lagt ut någon del av jobbet på privata företag. Lever vi verkligen i en demokrati när stater och företag tillsammans kartlägger medborgarnas förehavanden på ett sätt, som den tekniskt okunnige inte har en möjlighet att göra sig en föreställning om?

Om min och andras oro vore obefogad skulle det inte finnas någon anledning för alla dessa amerikanska multinationella internet- och säkerhetsföretag att häcka runt EU-kommissionen, ministerrådet och EU:s parlamentsledamöter för att förmå dem att vattna ur det dataskydd som EU nu håller på att se över. Financial Times och Europaportalen berättar om att EU-kommissionen redan har gett efter för USA:s internetövervakning för att underlätta för företagen.

Av paneldebatten den 27 maj 2013, som kan ses på SVT Play under rubriken "Fungerar datasäkerheten?", framgår att ledande EU-politiker ser oss mer som företagens kunder än medborgare när vi använder nätet. Som kund kan vi naturligtvis välja bort tjänster, som vi ogillar. Men, som medborgare måste vi ha laglig rätt att använda kablarna med dess söktjänster och möjligheter till kommunikation utan att staten skaffar sig obegränsad tillgång till våra data.

Kan vi enas kring att skyddet för medborgerliga rättigheter ska gälla även på nätet? Om inte, måste fler göra som jag – rösta på Piratpartiet!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel