Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är många fler som vill ha fiber

Annons

Fiberutbyggnad! Utbyggnaden av vår tids revolution måste man säga är ett sorgebarn. Moderater med flera anser att det privata löser alla problem. De privata internetbolagen skulle lösa utbyggnaden av bredband till allt och alla.

Anmäl text- och faktafel

Men hur blev det? Vi är många som fortfarande sitter med ADSL-uppkoppling eller är tvingade att använda det mobila nätet.

När vi flyttade hit till Finsta 2001 så blev vi ganska fort erbjudna bredband via en radiolänk. Det var mycket bra då. Vi kom från Vallentuna och där hade man inte alls kommit lika långt.

Då låg Etanet i framkant. Hur ser det ut i dag? Tyvärr är det bara att konstatera att en stor broms drabbade bredbandsutbyggnaden i Norrtälje.

Här i Finsta har vi hamnat mellan hopp och förtvivlan om att få den efterlängtade fiberuppkopplingen. Först var det Norrtälje Energi, sen IP-Only och nu är vi tillbaka hos Norrtälje Energi. Fortfarande är det ytterst tveksamt om vi får fiber hit till Finsta. Detta fenomen är det inte bara vi i Finsta som har drabbats av.

Ett stort fel man gjorde med en så pass stor infrastrukturutbyggnad var att man trodde att de privata intressena skulle lösa detta. Självklart skulle stat och kommuner från första början tagit in intresseanmälan på vilka som ville vara med och bygga Sveriges nya digitala infrastruktur. Sedan skulle man ha delat in Sverige i zoner, attraktiva och mindre attraktiva. För att få ett attraktivt område, till exempel en mindre stad eller ort, skulle man vara tvungen att också ta ett mindre attraktivt geografiskt område.

Man kan väl kanske kalla detta oligopol, men i detta fall är det mycket försvarbart.

Hur går vi vidare? Norrtälje Energi, kommunens eget bolag, ger kommunen 17 miljoner i koncernbidrag varje år. I stället borde kommunen låta pengarna användas till att bygga ut fiber. På sikt kommer dessa pengar att hämtas tillbaka. Om ett flertal av kommunens invånare är anslutna till det egna kommunala bolagets fiber så gynnar det Norrtälje Energi och också kommunen.

Det är dags för Alliansen att gasa, inte bromsa. Vi är många fler som vill ha fiber. Vi kommer att återkomma i ärendet i kommunfullmäktige.

Tommy Grönberg (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons