Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi är ingen fristad för droger eller hasch"

Barnens dag-stiftelsens vd ser inga problem med att hyra ut lokaler till andligt ledda läger så länge de sköter sig.

Annons

Ayahuasca är en omdiskuterad, psykedelisk drog med ursprung i Sydamerika. Under ledning av en shaman gör deltagarna en inre resa under påverkan av en te-liknande brygd gjord på växten Banisteriopsis caapi och en annan växt som innehåller DMT, som är narkotikaklassat.

Upplevelsen beskrivs som mycket stark, de flesta deltagarna börjar med att kräkas och får sedan hallucinationer. De säger sig ofta få en ny insikt om sig själva. Dagen efter bearbetas upplevelsen med psykoterapi.

Ayahuasca Inner Evolution Retreat skriver att man efter lång väntan även nu kan hålla ”retreats” i Sverige i en ”mangårdsbyggnad nära Stockholm”.

Den visar sig ligga mitt i kolloverksamheten på Barnens ö.

En del av Stiftelsen Barnens Dags 400 byggnader hyrs ut till annat än kolloverksamhet, mest till föreningar. Men vem som helst får hyra en lokal.

Vd Lennart Arrhenius bekräftar att det är en byggnad vid Solsta som hyrs ut till sällskapet.

Runt byggnaden i mitten på Assö finns flera kollon i omedelbar närhet.

– Deras förra besök gick obemärkt förbi. Så länge de inte påverkar eller stör vår verksamhet har vi ingen anledning att se över detta eller vem som står bakom hyresgästen, säger han.

– Men vi är ingen fristad för hasch eller droger.

Till Aftonbladet säger arrangören Hugo Oklander att den ayahuasca-brygd som deltagarna får har så låg halt DMT att evenemanget är lagligt.

– Vi försöker inte bli höga. De som är med dricker teet på kvällen och tas väl om hand, för de upplever känslor som är svåra att hantera, säger Hugo Oklander.

En dokumentär gjord för amerikansk tv visar hur en av organisationens anlitade shamaner, Alberto Varela, jobbar vid ett liknande arrangemang i Spanien. Där poängteras att det är viktigt att ingen av deltagarna får lämna rummet efter att de intagit drycken.

Ändå händer just detta, en ung man påträffas utan kläder och mycket förvirrad en lång sträcka därifrån.

Polisen som återbördar mannen beskriver honom som ”en zombie från en apokalyps”.

Inner evolution retreat har redan anordnat ett läger. Nästa veckas läger uppges fulltecknat och nästkommande vecka marknadsförs.

Lennart Arrhenius ser ingen anledning att kontrollera hyresgästen ytterligare.

– Om någon beter sig dumt gör vi en polisanmälan.

Finns det ingen oro för att påverkade personer kan komma i kontakt med kollot?

– Vi har många vuxna som bevakar området för att stoppa obehöriga.

Norrtäljepolisen vill inte uttala sig och hänvisar till centrala talespersoner.

– Vi kommer att titta närmare på detta och jobbar med informationsinhämtning. Om det handlar om att besöka arrangemanget så gör vi det, säger Hessam Akbari vid Stockholmspolisen.

Ayahuasca

Ayahuasca är ett samlingsnamn för en te-brygd som görs på den sydamerikanska växten Banisteriopsis caapi tillsammans med en växt innehållande DMT.

Dess ursprung finns i Peru och Amazonas.

DMT är en tryptamin med hallucinogena egenskaper. Drogeffekten uteblir när den dricks om man inte samtidigt intar en s k MAO hämmare för det enzym som bryter ned drogen, vilket är caapi-växtens roll i ayahuasca. Caapiväxten innehåller även betakarboliner som har en kraftfull psykedelisk effekt i sig själva.

Ayahuasca kan ge blodtrycksstegring och akuta psykoser. Det är särskilt farligt i kombination med antidepressiva medel. Olyckor och dödsfall har inträffat i samband med seanser.

Ayahuasca är också namnet på en ny låt från artisten Veroncia Maggio.