Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veterantraktorklubbens Gillberg fyller 70

Arne Gillbergs liv har innehållit dramatik så det räcker och blir över. Han växte upp i tron att hans fosterföräldrar var hans riktiga föräldrar. Ett hårt leverne följde, men sedan 25 år är han helnykter. Den 11 februari fyller veterantraktorklubbens allt-i-allo 70 år.

Arne Gillberg vet än i denna dag inte vem hans biologiska pappa var.

– Det är det jag saknat mest under senare tid, säger han. Att få träffa honom och säga hej. Ärva pengar hade jag struntat i.

Hans teori är att pappan ”friköpte sig”.

– Man kunde göra så på den tiden, säger han. Kvinnan kunde få en summa mot att hon lovade att aldrig avslöja faderns namn. Det måste ha varit en man med gott om pengar.

Några få ledtrådar har han fått fram.

– Det verkar som att min biologiske far kom långt norrifrån, kanske Övertorneå, säger han. Min mor var från Boden.

I Eskilstuna föddes Arne Gillberg. Modern lämnade efter några veckor bort honom. Han adopterades av en åkare på Ekerö och dennes hustru. Tillvaron för lille Arne var relativt bekymmerslös. Men en dag när han var i 14-årsåldern kom han i gräl med sin bästa kompis, som till slut skrek: ”Du din jävla oäkting!”.

– Det ordet fastnade i mig, säger Arne Gillberg. Oäkting. Jag frågade mina ”föräldrar” och de var tvungna att berätta sanningen. Jag frågade varför de inte sagt något. ”Vi ville skona dig. Vi hade tänkt berätta för dig när du blev större”, sa min fostermor.

Arne Gillberg var chockad, arg och förtvivlad. Till saken hörde att han har en fyra år äldre syster, som han först i vuxen ålder hörde talas om. Hon och hans mormor försökte förgäves hitta honom när han var nyfödd, men modern var för snabb med att adoptera bort honom.

– De lyckades inte hitta mig, säger han. Min mor var rätt glad i alkohol.

Drygt 30 år efter hans födsel fick han veta att han hade en storasyster, och de fick kontakt. Men morföräldrarna dog utan att få träffa barnbarnet Arne.

Inte förrän 1971, när han var 27 år gammal, fick han kontakt med sin biologiska mor. Men hon vägrade att avslöja faderns namn. Angående alkohol säger Arne Gillberg:

– Det är en ärftlig sjukdom, som jag också fick.

Han jobbade på gatukontoret i Stockholm på 1980-talet. År 1988 blev det skilsmässa från tredje frun. På hösten åkte han dit för sin andra rattfylla och förlorade körkortet för andra gången. Men han tyckte inte att han hade alkoholproblem.

– Personalchefen Rune Bellgran på gatukontoret kallade mig till sig och pratade en stund om andra fyllproppar han haft med att göra på jobbet, säger Arne Gillberg. Jag fattade inte varför han pratade med mig om det.

Som avslutning sköt Bellgran över ett kort till Arne Gillberg. ”Det här telefonnumret går till Anonyma Alkoholister. Jag tycker du ska ringa dit.”

– Jag tyckte det var knasigt, säger Arne Gillberg, men samma dag ringde jag numret och blev hänvisad till en adress i Högdalen där jag bodde. Det var en källarlokal och jag gick ner.

– Där inne satt två gamla jobbarkompisar till mig. De sa: ”Tjena Arne, vi har väntat på dig. Välkommen i gänget.”

Arne Gillberg

Födelseort: Stockholm

Uppväxtort: Ekerö

Bor: I Norrtälje

Familj: Sex barn, 5 barnbarn

Tidigare yrken: I åkeribranschen, på gatukontoret och i missbruksvården

Körde för första gången traktor: Som 11-åring

Gör: Sköter veterantraktorklubbens fordon i Färsna tillsammans med andra traktorexperter

Det bästa med veterantraktorer: Enkelheten. De är lätta att förstå sig på

Favorittraktor: President -50 med Morris Minormotor

Måndagsverksamhet: Har tillsammans med trubadur Kaj Jarbrant kafé kvällstid i Rodenkyrkan, dit ensamma människor kan komma och prata med varandra

Blev helnykter: Den 1 mars 1989, alltså för snart 25 år sedan