Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranen på stadsarkivet håller minnena levande

Gamla tidningsklipp och dokument av alla de slag har hon koll på. Måndag den 11 november fyller Ann-Marie Alfredsson, arkivarie på Norrtälje Stadsarkiv, 65 år.

Annons

Hon föddes i Grovsta, Länna. Hennes pappa Gösta Fransson hade verkstad på tomten. Där lagade han maskiner åt bönderna och mekade med bilar. Som 15-åring flyttade Ann-Marie, som på den tiden hade efternamnet Fransson, till Stockholm. Hon fick bo hos en farbror och faster. Unga Ann-Marie jobbade på Kungliga Generaltullstyrelsen och sedan på Fagersta bruks lager i Stockholm. Hon gifte sig och fick nuvarande efternamnet. Familjen bodde bland annat i Tumba.

År 1976 flyttade hon med familj tillbaka till föräldragården, där hon bor än i dag.

– Det var lite gröna vågen över det hela, säger hon.

I Norrtälje jobbade hon först på fritidskontoret och sedan på dåvarande Jan Eriksson Bil. Nu har hon arbetat på Norrtälje stadsarkiv sedan 1985. Arkivet ligger vid äldreboendet Eneberg.

– Det roligaste med jobbet är att det är så omväxlande, säger hon.

I uppgifterna ingår tre huvudmoment: Att tillgängliggöra arkivet, att ge råd till förvaltningar om vad som ska bevaras, och att ta emot forskare och andra som vill söka information.

– Jag gillar lokalhistoria, säger hon. Ju mer man jobbar med det, desto mer intresserad blir man. När man har hittat en historia, märker man att bakom den finns ännu en historia.

När NT på torsdagen besöker henne på stadsarkivet, pågår bland arkivets tre anställda en febril aktivitet. Man förbereder inför lördagen den 9 november den lokala varianten av ”Arkivens Dag” som årligen anordnas över hela landet och där man håller öppet för allmänheten. Tidigare seglade Ann-Marie Alfredsson mycket med familjen.

Ett intresse hon fick av tidigare arbetskamraten på stadsarkivet, Birgitta Tisell, var att samla stenar, och hon är sedan länge med i Roslagens Geologiska Förening. Mängder av kunskaper om olika mineraler har hon skaffat sig under årens lopp. Och mängder av stenar har hon samlat på sig.

– Hela huset är fullt av dem, säger hon.

Egentligen är det pensioneringsdags nu i november. Men hon ska fortsätta i minst ett år till.

– Jag ska skola in en efterträdare, säger Ann-Marie Alfredsson.

Under åren på stadsarkivet har hennes intresse väckts för att forska i den egna släktens historia.

– Så det kommer jag att få tid för nu, säger hon. Det brukar komma med åren, att man blir mer intresserad av sin historia och det lokala.

Ann-Marie Alfredsson

Aktuell: Fyller 65 år i dag den 11 november

Födelseplats: Grovsta

Bor nu: I föräldrahemmet i Grovsta

Yrke: Arkivarie på Norrtälje Stadsarkiv

Familj: Sambo, två barn och fem barnbarn

Studier: På högskolenivå i bland annat antikens kultur och samhälle, lokalhistoria, arkivvetenskap och kvartärgeologi

Fritidsintressen: Bland annat mineraler, segling, historia och resor

Framtidsplaner: Vill forska och skriva om Grovsta

På nattduksbordet: En bok om Roslagens natur, med teckningar av Gunnar Brusewitz och foton av Roine Karlsson