Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verksamhetschefen: Vi får fler redskap för att hjälpa

Heinz Glöckler, verksamhetschef för gymnasieskolan, vill lugna eleverna på Ung på väg.

– Coacherna blir kvar och antalet samtal ska anpassas efter individens behov. Huvudansvaret finns alltid kvar hos coachen. Hon ska följa med i hela processen oavsett om personen pluggar, arbetar eller är under behandling, säger Heinz Glöckler.

Coachen kommer att hjälpa till med motiverande samtal. Nu ska ungdomarna att få större möjligheter att komma ut i arbete eller praktik.

– Tidigare har vi bara varit inriktade på att hjälpa den här gruppen till studier, men inte till arbete eller praktik. Nu får vi den möjligheten.

De som vill studera ska kunna välja gymnasium eller komvux. Lösningarna ska vara individanpassade. En del kanske bara deltar i de praktiska momenten på ett gymnasieprogram. Andra jobbar deltid medan de får behandling för sina sociala eller psykiatriska problem. Vissa kanske behöver gruppsamtal. Då ska det kunna ordnas, enligt Heinz Glöckler.

– Många har underliggande problem som man måste få professionell hjälp med innan man är redo för studier eller arbete. Coacherna har inte den kompetensen.

I morgon fredag ska de inblandade aktörerna träffas för att börja planera verksamheten.

– Samverkan bäddar för framgång, säger Heinz Glöckler.