Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verkligheten är mer komplicerad än S-statistiken

Jobb och sysselsättning är de frågor som väljarna tycker är allra viktigast. Det är inte så konstigt. Ingen vill ju vara arbetslös. Dessutom innebär hög arbetslöshet sämre offentlig ekonomi, och att det därmed finns mindre pengar till vård, skola och omsorg.

Annons

Socialdemokraterna har traditionellt haft störst förtroende när det gäller jobbpolitiken. Det har dock förändrats under senare år.

Det är därför inte så konstigt att Socialdemokraterna nu gör allt för att ta tillbaka initiativet på detta område. Det gör man genom att lägga fast ett ”jobbmål”: att Sverige 2020 skall ha lägst arbetslöshet i EU. Det gör man också genom att peka ut alliansens jobbpolitik som verkningslös och att presentera statistik som visar att arbetslösheten har ökat kraftigt under alliansregeringen, inte minst bland ungdomar.

Antalet arbetslösa har ökat kraftigt under alliansregeringen. Så även i Norrtälje kommun, bland annat för ungdomar här, vilket Socialdemokraterna tagit fram siffror på.

Vad Socialdemokraterna däremot väljer att inte tala om är arbetslösheten inte bara ökat i Sverige, utan att samma skett i de flesta andra OECD-länder. Det beror på de senaste årens ekonomiska kriser. Sverige har dock klarat dessa kriser bättre än de flesta andra länder. Sverige har till exempel den lägsta långtidsarbetslösheten i EU. Trots kriserna har 250 000 fler jobb i dag är när alliansregeringen tillträdde.

Vad Socialdemokraterna inte heller talar om är att dagens arbetslöshetssiffror inte är manipulerade på samma sätt som när Socialdemokraterna hade regeringsmakten. Då sjukskrevs och förtidspensionerades tiotusentals som egentligen var arbetslösa, vilket gjorde att antalet arbetslösa minskade i statistiken, om än inte i verkligheten.

Det gjorde att andelen av befolkningen i arbete, den så kallade sysselsättningsgraden, sjönk kraftigt. Detta skapade problem för statens finanser. Göran Persson (S) satte därför, när han var statsminister, som mål att Sverige skulle ha en sysselsättningsgrad på 80 procent. Det målet lyckades han aldrig nå. Det målet har dock alliansregeringen nått, dels genom att sluta massförtidspensionera människor, dels genom att föra en politik som skapar många nya jobb. Det här är dock inte något som Socialdemokraterna nämner i sin statistik, eftersom det visar att alliansens jobbpolitik lyckats bättre än den socialdemokratiska.

Väljarna är inte dumma. De vet att Sverige och världen genomlidit en ekonomisk kris. De vet att det var fel att förtidspensionera hundratusentals bara för att manipulera arbetslöshetsstatistiken.

Det är därför svårt att tro att den statistik över arbetslösheten som Socialdemokraterna nu presenterar kommer att öka väljarnas förtroende för partiets jobbpolitik. Snarare tvärtom. För väljarna inser att verkligheten är mycket mer komplicerad än vad Socialdemokraternas statistik ger sken av.