Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verkar vara en beställning från Jan Björklund

Kvaliteten i den svenska skolan har sjunkit under lång tid. Enligt den så kallade Pisaundersökningen ligger svenska 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap nu långt under genomsnittet för OECD-länderna.

Annons

Väljarna anser att skolan är en av de viktigaste frågorna i valet. Så även partierna, som nu i valrörelsen gör skolutspel efter skol-utspel, en del nya, en del gamla och ompaketerade.

För oppositionspartierna gäller det att svartmåla alliansregeringens skolpolitik så mycket som möjligt, och försöka få det att framstå som om man själv har en helt annan politik. Detta är dock lite svårt för Socialdemokraterna. Efter valet 2010 lade partiet om sin skolpolitik på riksplanet så att den nästan blev en kopia av alliansens. Bland annat accepterade man betyg i sjätte klass och ökat fokus på kunskap. Det senaste halvåret är det istället allianspartierna som kopierat flera av Socialdemokraternas förslag, som satsningar på mindre klasser. I dag är det därför små skillnader i skolpolitiken mellan allianspartierna och Socialdemokraterna.

På ett område finns det dock skillnad: betygen. Alliansen vill ge betyg redan i fjärde klass, något Socialdemokraterna inte vill.

I går fick allianspartierna stöd av den utredare, professor Martin Ingvar, regeringen tillsatt för att ge förslag för att höja resultaten i skolan. Ett av hans förslag är att betyg skall införas från årskurs 4, och han ser flera fördelar med tidigare betyg: att föräldrarna får tydligare information, att eleverna sporras att anstränga sig mer och att skolans arbete fokuseras på vad som skall uppnås.

Martin Ingvar kan ha rätt. Han har dock inget stöd i forskningen. Även lärarna protesterar eftersom de menar att tidigare betyg ger ökad arbetsbörda.

All kritik från forskare och lärare gör att det är svårt att förstå hur Martin Ingvar kommit fram till sitt förslag. Det mesta talar därför för att det är ett rent beställningsverk av utbildningsminister Jan Björklund (FP) för att se till att regeringen skiljer sig från Socialdemokraterna på ett område inom skolpolitiken.

Det är bara något år sedan betyg infördes i årskurs sex och sju. Det vore därför naturligt och lämpligt att utvärdera den förändringen innan betyg införs i ännu lägre årskurser. Men det har uppenbarligen inte alliansregeringen tid till, eftersom man känner att man måste ha en fråga där man skiljer sig från Socialdemokraterna. Det gör alliansens skolpolitik klart mindre trovärdig.

Martin Ingvar kom i går också med två andra förslag: att kunskapsmål införs för eleverna i årskurs 1, och att lärarna skall få bedömningsstöd i svenska och matematik i årskurs 1.

Det här är bra förslag, till skillnad mot förslaget om tidigare betyg. Det behövs mer åtgärder för att tidigt upptäcka vilka elever som behöver stöd, så att dessa elever kan få hjälp och inte halkar efter övriga elever, med risk att de aldrig kommer ikapp.