Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vems är vraket?

Båten ”19:e hålet” ställer till med problem i Norrtälje hamn. Kommunen behöver hitta ägaren för att kunna flytta vraket. Det är inte lätt.

Båten ”19:e hålet” ligger olovligt förtöjd vid Societetsparken i Norrtälje och har orsakat svårt huvudbry för kommunen det senaste halvåret.

– Det är ganska många som håller på och grejar med det här. Både polisen och gästhamnen tittar på det och alla försöker få fram vem som äger båten, säger Erik Klockare, anläggningschef vid Norrtälje kommun.

Sent i höstas lyckades de ansvariga på kommunen lokalisera en ägare till båten – en Norrtäljebo i 40-årsåldern. Men då var man för sent ute. Norrtäljebon hade redan gett bort båten.

– Det satt en lapp fasttejpad på dörren en dag när jag kom ner till båten. Det var en man från Stockholm som var intresserad av köpa båten, så jag ringde upp och så träffades vi. Jag skänkte bort båten till honom, säger han.

När båten började sjunka i höstas kontaktade Norrtäljebon den nye ägaren för att påtala problemen.

– Och för att rädda mitt eget skinn gick jag även upp till polisen och visade upp kontraktet på att jag gett bort båten. Polisen, kommunen och gästhamnen fick alla uppgifter på den nye ägaren, säger Norrtäljebon.

Mannen från Stockholm säger att han jobbade som sjutton på båten under sensommaren för att bygga om den till bostad.

– Jag var där och jobbade som fan, men det var för mycket jobb så jag gav bort den, säger han när NT ringer upp honom.

Men den tidigare ägaren säger att du ägde båten när den sjönk?

– Nej, hade jag ägt den så hade den inte sjunkit. Jag gav bort den till en kille på Ljusterö, säger han.

När NT når mannen på Ljusterö vill han inte heller stoltsera som båtägare.

– Det var meningen att jag skulle ta över båten men man kan inte säga att jag äger den. Jag har gett den vidare till en kille uppe i Stockholm. Det var nog en eller två veckor sedan. Han sa att han skulle ta upp båten och ta hand om den. Ring tillbaka i morgon så ska jag leta fram hans nummer tills dess, säger Ljusteröbon.

Men när NT ringer upp dagen därpå går det inte att nå mannen. Enligt räddningstjänsten saknar båten motor och utgör ingen miljöfara. Kommunen överväger nu att bogsera bort båten, men det är inget lättvindigt beslut.

– Om vi flyttar båten utan ägarens tillåtelse kan vi göra oss skyldiga till egenmäktigt förfarande och det vill vi inte. Vi måste komma överens med båtägaren. Det kan i värsta fall sluta med att vi står för kostnaden, men det måste lösas så vi får bort båten, säger Erik Klockare.

Ett sjöfynd kan tillfalla ägaren

Hittas båten drivande till havs, sjunken eller uppdriven på land, ska det rapporteras till polis eller kustbevakningen.

Sjöfyndet ska sedan utannonseras. Hittas inte ägaren kan fyndet tillfalla upphittaren.

Enligt lag får en båt flyttas från allmän hamn om den ligger på ett sätt som strider mot gällande föreskrifter. Om ägaren inte svarar i rimlig tid får hamninnehavaren flytta båten.