Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem vinner det taktiska spelet – S eller Fi?

Feministiskt initiativ har bestämt sig. Efter att ha diskuterat med tre grupper i Europaparlamentet: socialistgruppen, vänstergruppen och den gröna gruppen, har man beslutat att gå med i socialistgruppen, eller ”Progressiva förbundet av socialdemokrater och demokrater” som är gruppens egentliga namn.

Annons

Det var lite oväntat, åtminstone om man ser till Feministiskt initiativs politik. Där ingår till exempel sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, avskaffade rut- och rot-avdrag, avgiftsfri förskola och fritidshem och förbud för vinstgivande välfärdsföretag. Det är en politik som ligger mycket närmare Vänsterpartiet än Socialdemokraterna, och det borde därför varit naturligt för Feministiskt initiativ att välja vänstergruppen i Europaparlamentet.

Men så blev det inte. Taktiken fick uppenbarligen gå före politiken.

Detta medger också Feministiskt initiativ. Enligt partiets talesperson Gudrun Schyman har man jämfört de tre grupperna och sett var man fått det ”största möjliga uttrycket” för partiets politik. Det betyder antagligen att socialistgruppen har gett de bästa ekonomiska förutsättningarna och den bästa utskottsplatsen för Feministiskt initiativs Europaparlamentariker Soraya Post.

Däremot hävdar Gudrun Schyman att Feministiskt initiativ inte valt grupp av taktiska skäl inför höstens riksdagsval. Det är knappast helt sanningsenligt. För Feministiskt initiativ innebär det en ökad politisk legitimitet och trovärdighet att vara med i Europaparlamentets socialistgrupp. Det innebär att man kan få lättare att locka väljare i höstens riksdagsval, inte minst bland dem som tidigare röstat på Socialdemokraterna.

Detta är något som även Socialdemokraterna inser. Att man trots detta släppt in Feministiskt initiativ i socialistgruppen beror säkerligen på att man tror att fördelarna är större än nackdelarna. Om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen i höst, vilket opinionsmätningarna tyder på, har Socialdemokraterna ett etablerat samarbete med Feministiskt initiativ, och kan därför hoppas att räkna in detta parti i sitt regeringsunderlag.

Å andra sidan kommer höstens valrörelse att innebära att Feministiskt initiativs politik blir hårdare granskad än hittills, inte minst hur man skall finansiera de hundratals miljarder som partiets reformer kostar. Ett ganska troligt resultat av en sådan granskning är att partiet mister mycket av sin trovärdighet och tappar många väljare. Och då hoppar inga väljare från Feministiskt initiativ till Socialdemokraterna. Istället kan Socialdemokraterna hoppas på att det blir tvärtom.

Både Feministiskt initiativ och Socialdemokraterna kan knappast vinna på samarbetet. Men båda hoppas säkerligen att det är deras parti som gynnas. Det blir intressant att se vad väljarna tycker om detta taktikspel.