Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem lurar vem i klimatfrågan?

I en utmärkt artikelserie har Norrtelje Tidning lyft fram klimatfrågan. Flera experter har kommit till tals och alla tycks vara överens om att läget är mycket allvarligt, att en omställning är nödvändig och att den bör ske genast. Ju längre vi väntar desto mer växer koldioxidhalten och klimatskulden. Svårigheten och kostnaderna expanderar. Det blir ränta på ränta på ränta, som gör att vi till sist inte klarar uppgiften eftersom effekterna har blivit "självförstärkande".

Anmäl text- och faktafel

Trots att allt talar för en omedelbar omställning verkar politikerna inte ta frågan på allvar, och framför allt inte just nu ... och så får det inte kosta pengar. Norrtälje kommuns teknik- och klimatnämnd verkar yrvaken och i tidningen säger ordföranden Tommy Lundqvist (C): "Helhetsmässigt är klimatet tillräckligt prioriterat av kommunen ... Men vi har ju tio år på oss så då borde vi vara i fatt".

Tio år? Och en obetydlig budget?

Att klimatförnekare och klimatfördröjare gör sig döva och blinda och med stolthet odlar sin okunnighet är inte det värsta – utan att de fått visst inflytande genom att våra politiker blivit osäkra och handlingsförlamade. Vi luras tänka att läget kanske inte är så överhängande.

Kommunledningen i Norrtälje kommer snart med förslag till klimatprogram. Bra. Och under tiden skriver kommunalrådet Robert Beronius (L) ett lugnande meddelande till de medborgare som ändå är oroliga. Han avslutar: "Till de med klimatångest vill jag framföra detta budskap: vi klarar det!"

Jag har inte klimatångest, men när jag läser Robert Beronius artikel känns det som att jag är på väg att få det.

Han häktar upp sig på att allt fler använder elcyklar. Om de istället använt vanliga cyklar hade vi sparat batterierna, menar han. Än värre blir det när han utvecklar sina tankar om flyget och flygskatten. Han tycker att vi istället "helt" ska använda fossilfritt flygbränsle. Och vem tycker inte det?

Problemet är att sådant bränsle i bästa fall kan komma till användning på svenska flygplatser först 2045, inrikesflyget kanske tidigare, men inte före 2030. Den tiden kan vi inte vänta för att ta itu med flygets utsläpp. koldioxidhalten måste ned, med början nu.

För det är nu som den indonesiska tiomiljonerstaden Jakarta håller på att sjunka ner i havet, det är nu det brinner okontrollerat på den ryska tundran, det är nu den smältande isen på Arktis öppnar upp för nya borrhål i vår jord och mer av det bundna svarta lyfts upp och förmörkar vårt omdöme. Vem ska komma och rädda oss, vem ska lugna och trösta oss? Stålmannen?

Nej, ingen kan (eller bör) ikläda sig hans dräkt, varken Robert Beronius eller någon annan. Ingen kan garantera att det löser sig med klimatfrågan. Då lurar vi varandra – och oss själva. Och lägger lösningen utanför oss själva.

Det som krävs är mångas personliga miljöval och politiker som vågar ta modiga beslut. Det är hoppet inför framtiden.

Kan vi leva på hoppet? Ja, vi måste. Några garantier ges inte.

Tjeckiens tidigare president Vaclav Havel uttryckte det så här: "Hopp är inte övertygelsen om att något ska sluta bra utan övertygelsen om att det är värt att göra något oavsett hur det går".

Fortfarande står Miljöpartiet i Norrtälje till förfogande som samtalspartner i klimatfrågan om alliansen så önskar. Vi tror vi har något att bidra med. Eftervärlden kommer att ställa alla till ansvar för det vi gjorde eller inte gjorde. Klimatomställning är en alltför viktig fråga för att vara partibunden.

Mats Wilzén (MP), Söderbykarl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel