Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem av oss gör julklappar och ger bort?

Snart dags att tända ett ljus. Sen bara fyra veckor kvar till jul. Alltså även dags att börja leta julklappar.

Kommer ihåg när jag var liten och låg i min säng på kvällen och var extra noga tillsagd att inte springa upp. Det spikades i köket. Min pappa snickrade en byrå som min mamma sedan målade röd. Det var tre lådor som kunde öppnas med små rundskurna träknoppar.

Det var en liten byrå men som paket blev det stort.

Stort kändes det också att ligga där i sängen och veta att de där två, som var mina föräldrar, ägnade sena kvällstimmar åt att göra något till mig.

När mina barn var små plockade vi alkottar vid sjön. Sedan gjorde vi ljusstakar av trolldeg, pyntade med kottar, någon kvist lingonris och kanske också lite målarfärg.

Mormor och morfar fick och alla andra som var på den nivån. Lite äldre och lite förtjusta i sånt som småfolk gör.

Min mamma stickade mössor som alla barn och barnbarn fick i julklapp. Ibland blev det en tröja också.

Det hände att jag broderade och gav bort. Kuddar och bonader.

Men inte nu längre.

Aldrig nu längre.

Vem av oss gör julklappar och ger bort? Vem av oss ägnar timmar åt att snida eller sticka, plocka, samla, pynta, fixa och göra medan tankarna vilar hos den som vi ska ge till?

Vem vill ens ha något hemgjort, egenhändigt tillverkat, lite snett, kanske lite fult? Vem begriper att det som ryms mest i gåvan är omtanke och kärlek.

Nuförtiden köper vi, åtminstone jag.

Har köpt hur många julklappar som helst genom åren. Dyra, fina och billiga, larviga. Slagit in med slarv och inte ens skrivit en vers på.

Barn och barnbarn är blasé, orkar knappt säga tack.

Tänker att i år ska det bli annorlunda. I år ska jag inte flänga runt i butiker och köpa sånt som ingen egentligen behöver, bara för att det ska vara.

Inte skicka efter på nätet, sånt som egentligen är för dyrt, bara för att det står på någons önskelista.

Jag ska ta små lådor, tomma, kanske tändsticksaskar eller något som det varit marmelad i och som jag diskat ur. Så ska jag lägga små lappar i var och en.

”God jul från farmor”, ska det stå- och vad själva julklappen är. Det ska bli någon form av göra-grej med mig.

Jag tror nämligen att det som de flesta av oss får för lite av i dag, är uppmärksamhet.

Barnen får varsin tv, varsin dator, varsin padda och varsin mobil och sedan kan de hålla sig för sig medan vi vuxna håller oss för oss.

Bara det inte är för sent. Bara inte barnbarnen vägrar och tycker att det där du hittat på farmor, det kan du allt göra själv.

Bara de inte säger:

”Jag har ingen lust att hänga med dig. Jag sitter hellre här med min padda, min tv, min dator och min mobil.”

Vi får väl se.

Sofi Piehl