Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vecka uppmärksammar vikten av donationer

Behovet av organdonationer är stort. Trots det är det få som tar ställning. – Det är så enkelt, ja eller nej, säger Maria Lännevall, sjuksköterska.

Annons

Vecka 41 7-13 oktober, är det donationsveckan och på söndag den 13 oktober är det europeiska donationsdagen. Något som Norrtälje sjukhus uppmärksammar. På måndagen och tisdagen hade s jukhuset spridit information till både anställda på sjukhuset och allmänheten.

– Syftet är att få folk att tänka till och ta ställning till organdonation, säger Maria Lännevall, donationsansvarig sjuksköterska.

Över 800 personer står på väntelista för nya organ. Samtidigt görs allt färre donationer.

– Generellt är många positivt inställda till att donera. Men det är väldigt få som gör sin vilja känd, säger Maria Lännevall.

Emma Dalman från Karlstad gjorde förra året en organtransplantation. På måndagen var hon på Norrtälje sjukhus för att berätta sin historia.

– För två år sedan fick jag en rejäl lunginflammation, det visade sig att jag hade ett förstorat hjärta och behövde en transplantation. Det var en konstant spänning i hela kroppen att vänta på samtalet, säger Emma Dalman.

Transplantationen har förändrat hennes liv, nu föreläser hon och engagerar sig i organisationen Mer organdonation (MOD).

– Ingen ska behöva dö på en väntelista. Det är så enkelt att ta ställning.

Så här tar du ställning till donation

Det är enkelt att ta ställning till om man vill donera sina organ och vävnader efter sin död eller inte.

Du kan prata med dina närstående och låta dem veta hur du vill göra.

Registrera dig hos Socialstyrelsens donationsregister genom att fylla i förnamn, efternamn och personnummer (www.socialstyrelsen.se/donationsregistret).

Fyll i ett donationskort som du kan förvara i plånboken. Där du kryssar i ”ja” eller ”nej” till donation. Ett donationskort kan du antingen hitta på apoteket eller på vårdcentralen. Du kan också ladda hem ett digitalt kort från nätet.