Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet har återhämtat sig i Bergshamraviken

Bergshamravikens vatten mår bättre. Det visar kartläggning av vattenkvaliten längs kustens fjärdar. – Det är unikt, säger marinbiolog Ulf Larsson.

Norrtelje Tidning följde med provtagningsbåten RV Andrea. De båda marinbiologerna från Stockholms universitet, professor Sture Hansson och docent Ulf Larsson, genomförde den årliga vattenmiljöanalysen längs kusten åt Svealands kustvattenvårdsförbund.

Det är sommarens andra runda. Den första genomfördes i juli och den andra avslutades i helgen.

Närmare 200 provtagningspunkter från Östhammar i norr till Oxelösund i söder har undersökts årligen sedan 2001.

– Vi mäter salthalt, temperatur, syrehalt och ljus, säger Sture Hansson.

En av dessa 200 punkter finns i Bergshamraviken och vi befinner oss i djupvattnet mitt ute på viken.

De båda marinbiologerna är entusiastiska. De har just dragit upp mätutrustningen från bottnen. Och de konstaterar båda två att det finns syresatt vatten ända ner till bottensedimenten, på tio meters djup.

– Det här är annars ett av de sämre områden som vi har längs kusten, säger Ulf Larsson som deltagit i mätningarna alla år sedan de startade.

Han kan inte påminna sig att vattnet någonsin under dessa år varit syresatt ända ner till bottnen just på den här mätpunkten.

– Så det här är helt unikt, säger han.

Han påpekar att tidigare har det istället för friskt syresatt vatten funnits svavelväte i de djupare vattenlagren i Bergshamraviken.

Det betyder att bottnen har varit död.

– I princip upphör merparten av det liv som finns i vattnen som drabbas om det finns svavelvätebildande bakterier. En orsak till detta kan vara att det tillförs för mycket näringsämnen, säger han.

Generellt sett har forskarna inte sett någon tydlig förbättring av tillståndet längs kusten under den tid som deras analysarbete pågått.

– Men vad vi ser är att i områden där avloppsreningsverken byggs ut blir också vattenkvaliten bättre.

Syftet med mätningarna är att ta reda på hur det ser ut i olika kustområden och även ta fram åtgärder.

Sture Hansson påpekar att ett område där man verkligen ser att åtgärder spelar roll på lång sikt, är Edeboviken.

– Där var det ett bedrövligt tillstånd på 1960-talet. Det var syrebrist ända upp till vattenytan på somrarna. Nu när vi är där är det inte ens syrebrist i djupvattnet, säger han.

Varför Bergshamravikens vatten blivit så mycket bättre i år och om det är permanent har de två ännu inte något bestämt svar på.

– Man kan inte dra några långtgående slutsatser av en enda mätning, säger de.