Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenexpert fyller 25 år

En barndom i ett mångkulturellt bostadsområde och en morfar som inte trodde att kvinnor kan lära sig teknik, ledde till Felicia Alséns yrkesval. Nu arbetar hon med vattenreningsprojekt. Den 13 maj fyller hon 25 år.

Annons

Sina första 11 år tillbringade hon i Göteborgsförorten Angered.

– Där fanns många nationaliteter samlade, säger Felicia Alsén. Tidigt blev jag intresserad av människor, möten och kulturer.

Hon flyttade med sin familj till Norrtälje, bland annat för att komma närmare släktingar som bodde i Täby. När tiden för val av gymnasieutbildning närmade sig, sa hennes morfar som är ingenjör att teknik är inget för kvinnor.

– Det fick mig att i rent trots söka mig till teknikprogrammet, säger hon.

– Men det gick ju bra, säger Felicia Alsén. När jag kom i gång, fick jag stort stöd av min morfar, och nu är han jättestolt över mig.

På Rodengymnasiet i Norrtälje ingick att göra ett projektarbete sista året. Felicia Alsén och tre skolkamrater valde att åka till Indien och studera vattenhantering på landsbygden. De tog prover i en liten by i närheten av storstaden Madras.

– Den här resan öppnade mina ögon för hur stora problemen med tillgång till rent vatten är, säger hon. Ett stort problem var efterhanteringen, det vill säga hur man förvarade vattnet efter att man fått upp det ur brunnen. Vi såg öppna behållare och höns som sprang där och sprätte.

Efter gymnasiet reste hon ut i världen, för att finna sig själv.

– Jag ville åka så långt bort som möjligt och se om jag klarade mig på egen hand, säger hon. Så jag åkte med en kompis till Nya Zeeland.

Tillbaka i Sverige utbildade hon sig till maskiningenjör med inriktning på energieffektivisering.

– Men rent vatten åt alla i hela världen borde vara en självklar rättighet, säger hon. Det är det, som jag brinner för.

Nu är Felicia Alsén medarbetare på Utvecklingscentrum för vatten, på Nordrona.

– Vi har som motto att samla, sammanställa och sprida kunskap, säger hon.

I framtiden vill hon gärna arbeta internationellt.

– Det är viktigt att dela med sig av kunskap till lokalbefolkningen, säger hon. Att komma och smälla upp en pump och sedan sticka, ger inte alls lika mycket som ifall människorna på plats fått kunskap om vad man kan göra.

– Det är ett sådant glapp i biståndsverksamhet, säger hon. Man gör gigantiska investeringar i något projekt, men glömmer att få med sig människorna på platsen. Jag vill vara med och jobba på ett annat sätt.

Felicia Alsén

Aktuell: Fyller 25 år i dag den 13 maj

Födelseort: Göteborg

Bor: I Norrtälje och hos pojkvännen i Sundbyberg

Arbetar: Som medarbetare på Utvecklingscentrum för vatten, på Campus Roslagen

Utbildning: Rodengymnasiets teknikprogram, sedan maskiningenjör med inriktning energieffektivisering (kandidatexamen 2013)

Familj: Mor och far, tre yngre syskon, pojkvän

Framtidsplaner: Arbeta internationellt med vattenfrågor

Motto: Fira allt som går att fira!