Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vatten och vin i Niagara

Niagarafallen är en av världens mest kända turistattraktioner.
Men få känner till de böljande vindistrikten alldeles i närheten.
Kombinera fallen med pittoreska Niagara on the Lake och några dagar
i närliggande Toronto för en storslagen resa.

Säg Niagara och så gott som alla ser de väldiga vattenfallen framför sig. Vad man kanske inte tänker på är den stad som byggts upp i anslutning. Väldiga hotellkroppar, kasinon och snabbmatskedjor ger en känsla av att vara i Las Vegas, mer än en i ett vackert naturfenomen. Trots detta är fallen givetvis en hisnande upplevelse. Men låt oss återkomma till det. Bara två mil från de skummande vattenmassorna ligger nämligen en av resevärldens kanske bäst bevarade hemligheter: Niagara on the Lake, beläget på en halvö med klimat gynnsamt för vin.

Gott om vingårdar

Infarten till det lilla samhället är så grön att man skulle behöva särskilda glasögon för att urskilja vad som är vad. Palatsliknande vingårdar samsas med små Bed Breakfast, vinrankorna klättrar längs varje kulle och ett rutnät av små gator gör Niagara on the Lake lätt att hitta i. Hotellen är små och låga, ofta inhyst i före detta bostadshus. Restaurangerna ligger vägg i vägg, och på menyerna radas stolt distriktets egna viner upp.

Vingårdarna ligger så nära samhället att man kan cykla till dem, eller till och med gå. En av de allra närmaste heter Peller Estates.

- Ni vet väl hur ni ska smaka av vinet? Först ska ni spara lite vin i munnen, sedan sörpla in luft, svälja och känna hur länge smaken stannar kvar, säger Ben Phelan på den guidade turen.

Sött isvin

Det är som på alla andra vinturer, man går bland rankorna, sedan i källare bland stora ekfat, och får höra hur fantastiskt just det här vinet är, och hur svårt det var att få till. Men i Niagara on the Lake finns en liten överraskning. Här görs nämligen icewine, ett vin som tillverkats av druvor som skördats och pressats i fruset tillstånd, vilket normalt innebär vid -7 grader celsius, eller kallare. När druvorna börjar frysa bildas iskristaller inuti samtidigt som druvornas innehåll av socker och aromämnen koncentreras i druvmusten som kan pressas ut. Vinet är således sött, och inget budgetvin direkt. En halvlitersflaska kan kosta närmare 400 kronor.

- Smaka inte av det här, bara njut nu, säger Ben och vi sveper den skvätt isvin vi serverats.

Dånande fall

Solen skiner utanför, och rosévinet riktigt lyser i glasen på gårdens egen servering, det klirrar trivsamt i porslinet, småprat blandas med fågelsång.

Men nästa dag spöregnar det. På schemat står ett besök vid Niagarafallen. Folk har varnat oss för de långa köerna, att vi ska låta bilen stå och i stället välja bussen. När nu vädret är ungefär som hemma i Sverige om sommaren säger det lilla hotellets receptionist:

- Åk dit! Ni kommer ha fallen nästan för er själva. Best time ever!

De enorma parkeringsplatserna ekar tomma, paraplyerna vrängs i den starka vinden, men när vi går ut mot fallfårans staket är upplevelsen så stark att det knottrar sig i nacken. Vi kommer nära fallen, de dånar, vi känner kraften, ser den troget strävande båten Maid of The Mist kämpa sig fram i det bångstyriga vattnet, för att vända strax före gränsen där de vitbrusiga massorna rasar ned.

Storslagen upplevelse

I området finns tre fall, alla på gränsen mellan Kanada och USA, det allra största och mest kända tillhör Kanada. Olika upplevelser går att köpa för ganska mycket pengar. Förutom båten Maid of the Mist kan man åka linbana, gå bakom fallen (inte riktigt bakom, mer nära), och så klart åka helikopter. Men en dag som denna då inga köer bildas finns inget bättre (eller billigare) sätt att se dem än att gå längs med den väldiga fåran. När det slutat regna hänger fukten fortfarande kvar i luften, man riktigt känner fallen. Ljudnivån är öronbedövande och att se vattenmassorna, som motsvarar en miljon badkar falla över kanten varje sekund, är inget annat än en stor upplevelse.

Tur till Toronto

Som om det inte vore nog. Ett besök i Niagara börjar eller slutar tolv mil bort, i Toronto. Där är över hälften av befolkningen född utanför Kanadas gränser. Vem som helst kan gissa sig till vilket restaurangutbud som alltså finns, lägg därtill en stark musikscen, gott om mikrobryggerier och så klart, det ståtliga CN tower. I kombination med vindistrikten och Niagarafallen blir resan minst sagt storslagen.

FAKTA/Niagara

Allmänt

Niagarafallen är det kollektiva namnet för tre vattenfall pågränsen mellan Kanada och USA, cirka tre mil från Buffalo (USA) ochtolv mil från Toronto (Kanada). Det största och mest kända falletligger på kanadensiska sidan. Cirka två mil därifrån ligger Niagaraon the Lake, ett litet samhälle inbäddat av vingårdar.

Tidsskillnad: -6 timmar.

Niagarafallen i siffror

+110 000 kubikmeter vatten ramlar över kanten varje minut.

+51 meter är fallhöjden.

+1 203 meter är fallbredden.

+14 miljoner besökare varje år.

+97 år gammal är linbanan som går över fallfåran.

Valuta

Kanadensiska dollar (CAD). En dollar = cirka 6,50 kronor

Prisnivå

Något lägre än Sverige. På en mellanklassrestaurang kostar ett glasvin knappt 50 kronor, en varmrätt 80 kronor. endagspass på Torontoskollektivtrafik omkring 70 kronor. Guidade turer på vingårdar från35 till 70 kronor.

Säsong

Bästa tid att åka hit är maj till oktober. Under juli-augusti kandet bli varmt på dagarna (omkring 35 grader), men oftast betydligtsvalare på kvällen. På vinterhalvåret är det minusgrader och oftasnö.

Resa dit

Flyg till Toronto, från flygplatsen är det cirka 13 mil med biltill Niagara. Prisexempel på flyg tur och retur i oktober: FrånStockholm via New York, 5 800 kronor med United Airlines. FrånKöpenhamn via London, direktflyg hem, 6 300 med Air Canada. FrånGöteborg via Frankfurt, 8 000 kronor med Lufthansa.

Tänk på att

+Bo i Niagara on the Lake. Visst kan man bo alldeles vid fallen,men räkna med höga priser och känslan av att vara på ett nöjesfält.Från idylliska Niagara on the Lake är det lätt att köra, ta en taxieller en turistbuss.

+Gå eller cykla till vingårdar. Niagara on the Lake är omgivet avvackra vingårdar, de ligger så tätt att många av dem går att cyklatill, somliga kan man till och med gå till. Cyklar finns ofta atthyra eller låna på hotellen. Annars finns det gott om dem på ZoomLeisure (www.zoomleisure.com), somockså ordnar guidade turer.

+Åk bakom fallen. Att se dem framifrån är hisnande, men det ärnästan mer kusligt att se fallen bakifrån. Ta en shuttlebuss tillRapidsview Parking (1,5 kilometer från fallen). Se hur Lake Erioströmmar ned och vattenångorna som stiger runt fallen. (Obs! Ickeatt förväxla med den turistattraktion som heter "Journey behind thefalls", där man inte kommer bakom, bara väldigt nära.) (TT)