Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västra vägen klar 2014

Häng med Norrtelje Tidning längs Västra vägens sträckning.

Den stora omvandlingen av trafiknätet i Norrtälje stad är i gång. Klicka på videoklippet ovan för att följa Norrtelje Tidnings reporter Mattias Hansson hela vägen.

Schaktningen vid Esplanaden och avtäckningen av Lommarberget intill är i gång, liksom uppbrytningen av stubbar från den tidigare avverkningen.

Under oktober ska också arbetet med att spränga bort berg starta. Det mesta av sprängningarna ska ske söder om ån där vägen dras fram genom Lommarberget. Krossningen sker på plats och massorna ska sedan fraktas undan till NCCs egen täkt söder om Norrtälje.

– Det är borrningen som låter mest, säger Arne Pettersson.

Passagen längs flera stigar över Vargheden stängs av för gott. En gång- och cykelväg över den blivande sociodukten kommer i stället att bli en viktig förbindelseled. Bilarna passerar i sin tur genom sociodukten som är att likna vid en tunnel.

I oktober, november startar också grundläggningen för bron över ån där hundra pålar ska bidra till att säkra brofästena.

Under byggets gång ska det gå att följa arbetena från två utsiktsplatser, en på Lommarberget och en i Väster Knutby. Informationsskyltar ska finnas på plats och även den som är rullstolsburen ska kunna ta sig till utkiksposterna.

– Och om ett halvår kommer man att se vägsträckningen i terrängen, säger Arne Pettersson.

Ytterligare ett halvår senare, under oktober nästa år, ska alla broar vara klara.

Datum för slutbesiktning är redan spikat, den 28 augusti 2014. Men dessförinnan ska den nya vägen ha varit öppen för trafikanterna sedan början av juni samma år.

– Det finns lite luft i planeringen. Vi kommer att hinna i tid, säger Arne Pettersson.

Läs mer i onsdagens tidning... Provkör Västra vägen i Trafikverkets simulator här!