Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västra vägen börjar byggas tidigast 2009

Den första delen av Västra vägen i Norrtälje kan börja byggas 2009.
Men då måste allting gå som på räls.

Politikerna i Norrtljes kommunstyrelse har just sagt ja till detaljplanen fr den sdra delen av det som ska bli en vg frbi Norrtlje. Kommunfullmktige tar beslutet den 5 november.

Detaljplanen innehller en ny anslutning fr Kustvgen frn kersberga. Anslutningsvgen ska g i dalgngen mellan E18 och Hotell Roslagen.

Dr Kustvgen mter trafiken frn Stockholmshllet byggs en rondell och frn den ska det ocks g att ta sig vidare in p Nordronaomrdet. vrig trafik till och frn Stockholm ska sedan, liksom i dag, anvnda Stockholmsvgen i vntan p att hela Vstra vgen blir frdigbyggd.

Kommunens politiker vill skynda p s att bygget kommer i gng och r beredda att frskottera 60 miljoner kronor.

Men frst mste kommunen ha ett avtal med Vgverket, sger planeringschef Gunnel Lfqvist.

Avtalet ska garantera att kommunen fr tillbaka pengarna det r som Vstra vgen ligger med i planerna fr nya vgbyggen i lnet.

Ett frslag till avtal ska komma frn vgverket inom de nrmasta veckorna. Sedan ska kommunfullmktige godknna det innan det skickas vidare till vgverket i Borlnge som i sin tur ansker om tillstnd hos regeringen fr att starta bygget.

Att olika kommuner frskotterar pengar fr vgbyggen har blivit allt vanligare och det kan i sin tur leda till att det blir svrare att f igenom sdana projekt. De lser ju upp statliga pengar infr framtiden.

Hela utbyggnaden av Vstra vgen har redan flyttats frn 2013 till 2016. Lnets vgplaner revideras stndigt.

Och det finns inget objekt i Stockholms ln dr planeringen r s lngt kommen, sger Gunnel Lfqvist.

Detaljplanen fr Vstra vgen i sin helhet godkndes av politikerna i Norrtljes fullmktige i juni i r.

Ann Sjblom [email protected]