Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasst grus skadar skolbarn

Skrapade knän och sårskador som är mycket djupare än normalt. Det är följden av att kommunens entreprenör i halkbekämpningssyfte valt att i år lägga ut vasst grus på skolgårdarna, istället för mjuk sand.

Annons

Leken är i full gång på skolgårdarna i kommunen. Men ännu ligger gruset som lades på mot halkan i vintras i drivor. Och den är vass. Redan för ett par veckor sedan såg skolsköterskan Britt-Marie Cronström på Kvisthamraskolan att antalet barn med skrapsår ökade markant. Skadorna var dessutom mycket djupare och fulare än vanliga sår.

Aldrig tidigare under sina tjugo år som skolsköterska hade hon sett något liknande.

– Jag förstod att det måste bero på gruset. När jag tittade närmare så var gruskornen mycket grövre och vassare än de brukar vara. Först tänkte jag att kommunen nog snart skulle komma och sopa skolgården, men veckorna gick och inget hände. Varje dag på väg till jobbet såg jag nysopade trottoarer, Men barnens skolgård, där de ska springa och leka säkert, förblev grusig. Jag tog problemet till vår rektor som i sin tur kontaktade kommunen. Men än har inget hänt.

Jesper Friberg, ansvarig för driften av gator och parker i Norrtälje kommun, är medveten om att gruset i år är grövre.

– Skolgårdarna ska sopas under påsklovet. Det är inte tillåtet att köra sopmaskinerna när barnen är på plats. När vi utvärderar årets snöröjning i maj får vi fundera över grusfrågan.