Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasaloppet välkomnar nya stavregler – men kommer inte kontrollera alla: "Det är upp till åkaren själv"

Norska astmamediciner och läppsalva har varit den stora snackisen i skidvärlden under hösten.
Nummer två på listan – det nya regelverket kring stavlängder. Beslutet välkomnas av vasaloppsarrangören, som dock inte kommer stå och kontrollera alla stavar innan start.
– Det är som med bilbälteslagen, det är upp till åkaren att följa reglerna, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Annons

Beslutet från det internationella skidförbundet, FIS, i början på oktober slog ner som en kraftig stavisättning bland skidåkarna – både elit och motionärer. Från och med nu får man bara använda stavar som motsvarar 83 procent av kroppslängden, där stavlängden räknas från stavspetsen upp till punkten där kontrollremmen fäster i staven. Kroppslängden mäts med pjäxorna på.

Syftet? Ett försök att bevara den klassiska stilen och diagonalåkningen när trenden går mot allt längre stavar och att allt fler stakar sig igenom loppen utan fästvalla – även på motionärsnivå.

Spekulationerna har varit många om i vilka lopp reglerna gäller, och framför allt – hur det ska kontrolleras i ett så stort evenemang som Vasaloppet där köerna redan nu brukar ringla långa vid startfållorna.

– Vi kommer inte att stå och mäta alla stavar, och vi kommer inte han nån märkning som med skidorna. Däremot ser jag framför mig att vi har mätstationer i tälten och på andra ställen där man kan mäta både sin egen längd och stavlängden, säger Tommy Höglund, som fått några mejl från undrande skidåkare.

– De flesta undrar hur vi ska kunna kontrollera det. Vi kommer göra stickprov, men sedan är det upp till åkaren själv att följa reglerna och ha rätt utrustning. Man kan jämföra det med bilbälteslagen. Sen är det ju inte säkert att åkaren har samma stavar när han eller hon går i mål som dom hade vid starten.

Bryter du en stav och får en för lång – det är okej. Bryter du två stavar och får två som är för långa – inte okej.

– Som med alla regelbrott måste vi fråga oss om åkaren vunnit någon fördel. Tävlingsjuryn kommer sannolikt inte att diska någon som åkt tre kilometer till Smågan med för långa stavar innan de hittar en ledare, säger Tommy Höglund.

Stavreglerna gäller i alla lopp som tillämpar FIS, och därmed längdskidåkningens, regelverk. Det innebär alla lopp under vasaloppsveckan, och även alla lokala seedningslopp runt om i landet.

På vasaloppskansliet har de själva mätt stavlängder och kunnat konstatera att 83 procent av kroppslängden, med pjäxor på, ungefär motsvarar en stav som når till mitten på axelleden.

– 99 procent av alla åkare behöver inte göra några ändringar, och elitåkarna kommer redan ha kört 30 tävlingar innan de kommer till Vasaloppet så de har redan korrigerat sina stavar. Mest troligt är det bland elitmotionärerna, de som brukar hamna på plats 100-1000, som det säkert finns dom som kanske missat regeln eller försöker smita emellan, säger Tommy Höglund, som både personligen och för Vasaloppets räkning välkomnar FIS beslut.

– Ska vi behålla två tekniker måste vi göra något för att det inte bara ska bli stakning. Om FIS skulle ge upp efter OS 2018 och släppa allt fritt står vi inför en enorm utmaning som arrangör. Ett vasalopp i fri stil innebär att de 1000 första skejtar sönder spåret för övriga åkare, och klassisk skidåkning med fäste och diagonalåkning måste vara möjligt. Som gammal skidskytt vet jag att det kräver sin åkare för att orka skejta med bibehållen teknik i nio mil, och det är inte alla som klarar det.

Mät själv, hur långa stavar har du?

LÄS MER:

Högbos Ronnie Löf tvingas kapa stavarna med 30 centimeter – men tänker inte sluta tävla

Vegard Ulvang om längdskidåkningens framtid: ”Ska vi ha en eller två tekniker?”

FIS inför maxlängd på klassiska stavar: "Bakåtsträvare"