Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårt grundvatten har nått bottennivå

Vatten är livets källa. Men vi slarvar med vattentillgången. Saltvatten, radon och gifter är några av vattnets faror.

För några år sedan satt det skyltar längs Roslagsvägarna, som varnade för lågt grundvatten.

– Nu har man glömt bort det, säger Ingegerd Rossborg. Idag är problemet ännu mer akut.

Hon är teknologie doktor och håller i en kurs i dricksvattenteknik på Campus Roslagen i Norrtälje, där Tekniska Högskolan är arrangör.

Professor Bo Olofsson räcker upp lika många varningsfingrar som det finns på handen.

– I höst kommer grundvattennivån att vara farligt låg, säger han. Det var lite snö i vintras. Därför fylls det bara på lite smältvatten i grundvattnet. Att det sedan regnar under vår och sommar, spelar ingen roll. Växtligheten tar allt vatten, grundvattnet får ingenting. Ett annat skäl till det låga grundvattnet är sjösänkningarna. Över 70 procent av länets sjöar är sänkta för att få mer jordbruksmark. En sjös yta är grundvatten i dagen.

Roslagen har flest fritidsbostäder i landet. Många har enskilda brunnar. Tar man ut för mycket ur egen brunn, kan man få saltvattensinträngning.

En tredjedel av brunnarna i Roslagen har förhöjd salthalt. På öarna i skärgården är problemet ännu större.

– Gamla öbor behandlade vatten som guld, säger Ingegerd Rossborg. Nu invaderas öarna av fritidsboende som slösar med vatten i disk- och tvättmaskiner.

Numera kan man avsalta vatten via omvänd osmos.

– Saltet försvinner. Men även de nyttiga mineraler och salter som vi behöver. Sådant vatten är inte nyttigt på sikt.

Är dricksvattenfrågan viktig, så är avloppsfrågan än värre.

– Vi måste göra oss av med lika mycket vatten som vi tar in. Då är det nedsmutsat. En sjö byter sitt vatten på sju år, grundvattnet tar tusen år att förnya. Smutsar vi ned det, är det omöjligt att rena. Lämpar vi bort smutsvattnet via infiltration, betyder det att vi överlåter skiten till grannen.

Sverige har gott om vatten.

– Men på flera ställen ont om bra vatten, säger Bo Olofsson.

Mindre än en procent av världens vatten är grundvatten, trots att kanske 80 procent av Jordytan är täckt av vatten.

I USA finns floder som saknar utlopp, eftersom vattnet används och tar slut innan det når havet. Bo Olofsson pekar på staden Jaisalmer i Indien, där vattenbristen fått marken att sjunka och hus att rasa.

Vägsalt är ett annat hot som professor Olofsson pekar på.

– Det är en enorm utmaning att skydda grundvattnet från vägsaltet som vi sprider. Om en fabrik spytt ut lika mycket föroreningar som trafiken gör, skulle den fått stänga för länge sedan!