Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårt behov av berättelser

Berättandet är centralt för människan. Det var Kerstin Ekman och Therése Söderlind överens om när de möttes i ett seminarium på bokmässan.

Annons

göteborg. Kerstin Ekman, som bor utanför Hallstavik, har tidigare bott i Ångermanland. En trakt som hon skildrat i sina romaner.

Samma landskap är spelplats för Therése Söderlinds uppmärksammade Vägen till Bålberget, där hon rör sig mellan 1970-tal och 1600-talets häxprocesser.

– Häxprocesserna drabbade alla sorters kvinnor, säger Therése Söderlind.

Hon blev intresserad av ämnet när hon gick en historisk häxvandring i de trakter där processerna pågick och där hon själv vuxit upp.

– Jag kände att det här är närhistoria. Det är tio generationer tillbaka, men biologiskt är vi samma sorts människor nu som då, säger hon.

Kerstin Ekman håller med.

– Själsligt har vi inte blivit annorlunda, häxprocesser har vi ju även i vår tid.

Therése Söderlind lyfter fram den inskription som finns på det ångermanländska häxberget: ”Tidens tro drabbar människan.”

– Så är det är än i dag, det är vår tids tro som bestämmer hur man ska vara som människa.

Seminariet, som leds av Åsa Beckman, kretsar kring berättelsernas betydelse, även i vår tid.

– Jag kan inte tänka mig människan utan ett behov av berättande och berättelser, säger Kerstin Ekman.

– Den berättande människan är genuin.