Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Värsta upplevelsen under 18 år i tjänst"

Här är brandbefälet Fredrik Lagers berättelse från den kaotiska brandnatten.

– Det är den absolut värsta upplevelsen under 18 år på räddningstjänsten, med maktlösheten när man kom fram till brandplatsen säger yttre befälet Fredrik Lager.

Han var ensam brandman på platsen under 15 minuter, tills styrkan från Rimbo hann fram.

När han kom fram var branden fullt utvecklad och han visste att det fanns människor kvar inne i trevåningsbyggnaden.

Polis, ambulanspersonal, grannar och andra personer ur allmänheten var på plats. En man befann sig i ett fönster på den översta våningen.

– Jag såg honom där uppe, men jag hade ingen stegbil, inga resurser. Jag ropade ”har någon en stege?”. Alla sprang runt och letade och gjorde sitt yttersta.

Under tiden gick Fredrik Lager och en anställd på HVB-hemmet in i huset för att försöka ta sig upp till de boende som saknades.

– Trapphuset var rökfyllt så vi tog oss inte längre.

Ingen av stegarna som hittades var tillräckligt lång.

Fredrik Lager ville avvakta och se om de skulle hitta en längre stege, men en studsmatta blev den enda utvägen.

– Folk ropade att han skulle hoppa, men han backade in och försvann.

När brandbilarna kom från Rimbo gjordes nya försök att ta sig upp till mannens fönster. Man gick upp med stege och sökte igenom rummet, men mannen var inte kvar. Rökdykare försökte ta sig in i huset, men tvingades vända och gjorde ett nytt försök med stege mot fönstret till ett annat rum där en av de saknade bodde, men ingen fanns där.

Dörren rasade och brinnande rökgaser slog in genom dörrhålet. Vattnet från brandslangen bara förångades och de tvingades backa.

– När Rimbokillarna klev in tog de en risk på gränsen till vad man kan ta.

Huset var helt övertänt när Fredrik Lager tvingades fatta beslutet att man måste avbryta räddningsförsöken och släckningsarbetet och i stället säkra omkringliggande byggnader.

– Det är ett otroligt tufft beslut, men jag kan inte skicka in någon som dör.

Ett och ett halvt dygn efter efter branden är Fredrik Lager fortfarande tagen.

– Direkt efteråt blir det som en mental kollaps. Nu känner jag mer frustration över att vi inte kunde göra mer, även om jag upplever att alla på plats gjorde allt vi kunde utifrån förutsättningarna. Men det är förbaskat tråkigt, en oerhört tragisk händelse. Men vi har ju i alla fall räddat några.

Han är tacksam mot alla som hjälpte till under natten.

– Tänk om ingen hade varit där. Allmänheten ställde upp till hundra procent. Det var otroligt skönt att ha dem i ryggen. När allt ställs på sin spets är man enastående medmänniskor.

Se videoklipp från branden och hör Fredrik Lager berätta