Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varningen gäller effektbrist – inte energibrist

Reidar Carlsson påstår i en ledare att farhågor om kommande elbrist är ogrundade. Det kritikerna till stängning av kärnkraftsreaktorer varnar för att ju inte brist på elenergi, totalt sett, utan effektbrist.

Anmäl text- och faktafel

Med det förstås att vid varje kritiskt tillfälle, kanske hela dygnet, då det saknas elenergi i tillräcklig mängd på grund av att vindkraftverk står stilla och det är natt, så räcker inte tillgänglig vindkraft till att förse till exempel en fabrik med el. Om det då inte finns ersättningskraft i form av kärnkraft, vattenkraft, olje- eller kolkraftverk uppstår en effektbrist.

Det är alltså viktigt att skilja på total elproduktion över tid och effekt, vilket är den produktion som gäller i ett visst ögonblick. Sett över hela året kanske elproduktionen däremot medger tillfällen då överskottsel kan exporteras. Om det då råder samma väderförhållanden i vår omgivning, blir sannolikt följden att elpriset blir väldigt lågt eftersom efterfrågan saknas eller är liten.

Björn Holmström, Svinninge

NT kommenterar:

Björn Holmström hävdar att kritikerna till stängningen av Ringhals 1 och 2 inte alls har varnat för elbrist, utan effektbrist. Det håller jag inte alls med om.

Men visst är det viktigt att skilja på energi och effekt. Jag har inte heller påstått att det inte kan bli effektbrist när Ringhalsreaktorerna stängs. De problemen måste lösas genom att bygga bort falskhalsar i elnätet, styra efterfrågan av el så att effekttoppar kapas och öka möjligheten att reglera elproduktionen, till exempel i kraftvärmeverken.

Björn Holmström resonerar som om effektproblemen inte uppstår om inte Ringhals 1 och 2 stängs. Men Ringhals 1 och 2 kommer att stängas inom kort. Reaktorerna är gamla och Vattenfall har aldrig haft några planer på att hålla dem igång längre än 2025.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel