Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för halka i helgen

Nu ser det ut som om vintern kommer till Roslagen. Regn och kyla på fredagen kan bidra till halt väglag under helgen.

Efter en ovanligt lång period med höstväder, ser det ut som om kylan kommer till Roslagen på fredag.

– Först blir det kraftigt regn och blåst från norr, som mitt på dagen går över i snöblandat regn för att hamna i snöfall. Det kan bli någon minusgrad på eftermiddagen, säger metreolog Christer Hallgren på Foreca.

Det kalla vädret ser sedan ut att stanna, åtminstone till nästa lördag. Temperaturen beräknas bli 5-6 minusgrader. Om det samtidigt blir mer snö, är ännu för tidigt att veta. Eftersom regnet först ger blöta vägbanor som sedan fryser till is, kan det bli halt. Lätta alltså på gasen om det blir kallare.

På kommunen är man beredd. Entreprenören Green Landscaping har kontakt med ett antal lokala underentreprenörer som står beredda att rycka ut med salt- och sandbilar när det blir minusgrader. Väderläget kan liknas vid en mössa över arktis.

– Den kan halka ner mot USA, då blir det kallt där. Just nu är det rekordkallt där. Samtidigt är det varmare här i Skandinavien. Vänder det, blir det tvärtom: kallt här och varmare i Nordamerika.

Se mer om vädret och aktuella prognoser på NT:s vädersajt.