Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för bluffsvar på annons

Göran Magnusson i Rimbo ville sälja sin bil. Via en annons i Norrtelje Tidning som vidareannonserades på nätet, fick han kontakt med en villig köpare.

Men varningsklockorna ringde omedelbart för Göran: Någon försöker lura mig!

– Den som ville köpa kontaktade mig via nätet på engelska, säger Göran Magnusson.

Den kvinnliga köparen hade svenskt namn och uppgav en hemadress i trakten av Varberg. Men NT:s kontroll med Skatteverket bekräftar att personen inte existerar. I mejlet, där köparen vill få reda på Göran Magnussons kontonummer, uppger köparen sitt passnummer.

På passpolisen bekräftar man att personen inte finns.

– Lustigt nog fick vi samma fråga i går, säger polisens handläggare. En som ville sälja sin bil hade fått kontakt med en kvinna med svenskt namn men som enligt alla register inte existerade.

Någon tycks sätta i system att försöka lura bilförsäljare att antingen uppge sitt kontonummer eller lämna över bilen till någon okänd. Annonsförmedlaren Locus känner igen problemet, även om det inte är så vanligt.

– Det finns all anledning att vara vaksam, säger Amelie Wallenbro på Locus.

– Självklart är det oseriöst, säger polisen. Existerar en person varken i folkbokföringen eller i passregistret, finns det all anledning att misstänka bedrägeriförsök.